Hořké byliny léčí játra i jiná onemocnění

Hořké bylinky jsou považovány za stimulanty léčící a čistící játra a žlučník. Zatímco západ nemá rád chuťové hořká jídla, tato však stimulují a podporují trávení.

Německý výzkum ukazuje, že hořká tonika podporují produkci žluče a kyseliny chlorovodíkové. Stejně tak stimulují nervovou soustavu, imunitní funkce a pomáhají bojovat proti únavě a vyčerpání.

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum), pampeliška, Oregon grape root (Mahonia aquifolia) a hořec (Gentiana) ze kterého je vyráběna genciánová violet.

Ostropestřec chrání jaterní buňky pomocí fytochemických látek. Tyto látky léčí poškozené buňky jater a chrání zdravé.

Lékařský časopis Phytochemical Reaserch označuje Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) jako nejlépe prozkoumanou bylinky s velmi silným léčivým vlivem na nemoci jater. Semena Ostropestřce mariánského obsahují silymarin, antioxidant, anti-fibrotikum a blokátor toxinů.

Testy na zvířatech ukázaly, že Ostriopestřec byl schopen redukovat poškození způsobené acetaminonfenem, zářením, chloridem uhličitým a jinými toxiny. Ostropestřec mariánský klinicky prokázal schopnost napravit poškozená játra alkoholem, hepatitidou a jinými nemocemi jater.

 Pampeliška stimuluje trávení a produkci žluči



Kořen a list pampelišky má klasickou hořkou chuť bylinného tonika. Pampeliška podporuje trávení a stimuluje játra, aby produkovaly více žluči. Tento proces játra a žlučník očišťuje.

V časopise The International Journal of Molecular Science byla publikována studie z roku 2010, kde byl zkoumán efekt kořenu a listu pampelišky na hodnoty cholesterolu u králíků. Tato studie prokázala, že pampeliška má schopnost redukovat cholesterol, je protirevmatickár, chrání cévy a bojuje proti arterioskleróze a je také močopudná.

Hořec podporuje funkci jater a je protiplísňový



Kořen hořce je protiplísňový, podporuje imunitu a má protizánětlivé vlastnosti. Jeho výtažek stimuluje sekreci žaludečních šťáv a žluči.

 V nedávné klinické studii, výtažek z kořene hořce pomohl zlepšit trávení bílkovin a tuků.

www.jasem.com

Zpět do rubriky Byliny