Fazol obecný

Fazol obecný se dnes se pěstuje na celém světě v mnoha formách a kultivarech jako luštěnina, zelenina i okrasná rostlina a používá se k přípravě mnoha chutných pokrmů. Své místo má fazole také v lidovém léčitelství, kde se používá při léčbě lehčích forem cukrovky.

Jako první Evropané začali jíst fazole Španělé a Portugalci a také užívat odvar z lusků, který sloužil jako nápoj proti melancholii.

U fazole obecné sbíráme pro léčebné účinky lusk bez semen. Po dozrání (srpen) se lusky suší ve stínu nebo při teplotě do 35°C.

Fazol obecný má vysoký obsah aminokyselin, fytosterolů, flavonoidů, glykosidů. Obsahuje kyselinu askorbovou, aminokyseliny, steroly, flavonoidy, cholin, oligosacharidy, hemicelulózy, organické kyseliny, allantoin,glukokininy, trigonellin, kyselinu křemičitou, kobalt, měď, zinek.

Fazol obecný se používá jako pomocný prostředek při léčbě lehčích forem cukrovky. Také má výrazný močopudný účinek. Čaj proto působí příznivě při zadržování vody v těle, čímž dokáže mírně snižovat krevní tlak a je vhodný jako pomocný prostředek při léčbě močových kamenů.

Studený čaj z fazolových lusků

20-30 gramů sušených fazolových lusků se nechá vyluhovat 6-8 hodin ve dvou sklenicích vody. Poté pijeme 2x až 3x denně.

red

Zpět do rubriky Byliny