Brutnák lékařský

Je to jednoletá léčivá rostlina s rozvětvenou lodyhou, vrásčitými drsnými listy a modrými květy.

Je to jednoletá léčivá rostlina s rozvětvenou lodyhou, vrásčitými drsnými listy a modrými květy. Používají se jen čerstvé, mladé listy v období před silnějším růstem lodyhy. Mají chuť i vůni po čerstvých okurkách.

Brutnák se dá pěstovat na zahrádce, v truhlíčku nebo i v květináči. Semena se do volné půdy mělce vysévají začátkem dubna. Vzcházejí již za týden. V místnosti nebo v pařeništích jej lze zasít již mnohem dříve - v únoru a sklízet mladé lístky jako zelené koření i jako zeleninu.

K léčivým účelům se využívá nať, která se sklízí na počátku květu a suší ve stínu.

Obsahuje hlavně slizové látky (až 30%), pryskyřice, saponiny, asparagin, kyselinu křemičitou, třísloviny, antokyanové barvivo, něco silic, v čerstvém stavu dost vitamínu C, dále minerální látky, z nichž je významný obsah draslíku, vápníku a manganu.

Brutnák působí močopudně, mírně projímavě, má protizánětlivé účinky, má vliv na zlepšení dýchání. Čerstvě vylisovaná šťáva z brutnáku se užívá při jarních kůrách, kdy má pomáhat ke zrychlení výměny látkové a při neurastenii. Má také hojivé účinky.

Brutnákem se koření okurkový, rajčatový i bramborový salát. Lze ho přidat i do ragú ze zeleniny a masa, do studených omáček (majonéz), tvarohových pomazánek, k rybám a grilovanému masu.

Z brutnáku s cibulí se připravuje salát ochucený citrónem, solí a pepřem. Mladé lístky je možno dusit na cibulce a másle jako špenát. Kvítky se přidávají do bylinkového octa.

red

Zpět do rubriky Byliny