ZOO Ostrava - Sika vietnamský zatím vyhráno nemá. Chybí záložní samčí stádo

Sika vietnamský
Sika vietnamský
Pondělí, 13. 5. 2019, 10:53 -

ZOO Ostrava - V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava jsou ve stádu siků vietnamských k vidění čtyři letošní mláďata – dva samečci a dvě samičky. A rovněž zde bylo připraveno i aktuální vydání Světové plemenné knihy tohoto v přírodě vyhubeného jelena.
Udržet zdravou a životaschopnou populaci

To je základní smysl chovu ohrožených druhů zvířat v lidské péči. Mezi takové druhy patří i sika vietnamský (Cervus nippon pseudaxis). V ostravské zoo ho můžete vidět v expozici Pevninské ostrovy.  Návštěvníky jistě potěší pohled na čtyři letošní mláďata, která se narodila v dubnu. Je to skvělá příležitost přijít se podívat na tento v přírodě již vyhubený poddruh jelena (viz také video).

Celkem čítá ostravské stádo 13 zvířat, přičemž tři samice z loňského roku pocestují v nejbližší době do Německa, do Zoo Hamburk. O jejich přesunu stejně jako i o přesunu dalších siků se rozhodlo právě v Ostravě. Zoo Ostrava totiž vede (kromě jiných) také Světovou plemennou knihu siků vietnamských a řídí Evropský záchovný program. Když do ní nahlédneme, je zřejmé, že zatímco v Evropě populace siků vietnamských roste, v Severní Americe pomalu zaniká.

Ačkoliv populace v Evropě roste, zdaleka není vyhráno

„Zoufale nám chybí samčí záložní stádo, které by umožňovalo lepší chov a genetickou vyváženost populace. Kritická situace pak panuje v USA, kde tamní populace stagnuje a s výjimkou San Diega se ani nemnoží. Populace v USA tedy zřejmě brzy zanikne,“ uvádí vědecký pracovník Zoo Ostrava Jan Pluháček. 

Nová naděje pro evropský chov

Začátkem letošního roku projevil Tierpark Mönchengladbach v Německu zájem o samčí stádo siků. „Jestli chceme udržet životaschopné populace, toto je cesta. Není možné, aby se všude zvířata množila – zoo nejsou nafukovací. Na druhou stranu pro populaci by bylo nejlepší, kdyby se pravidelně množily všechny samice. Pokud tomu tak není, populace zestárne a přestane se množit,“ zkonstatoval Pluháček. „Proto je třeba přistoupit k usmrcování slabých a geneticky nevhodných jedinců. To ale v některých zemích bohužel nejde, a proto právě tam by byly samčí skupiny ideálním řešením,“ dodal.

Zoo Ostrava jako moderně smýšlející zahrada nejenže tuto strategii u siků využívá, což se jí vrací v podobě každoročních početných odchovů. Také jde příkladem tím, že má samčí skupinu vzácných daňků mezopotámských.

Sika vietnamský (Cervus nippon pseudaxis) je nejjižnější poddruh jinak běžného jelena siky. Slovo sika pochází z japonštiny a znamená jelen. Sika vietnamský byl v přírodě zcela vyhuben a zachránil jej farmový chov a zoologické zahrady. V současné době se připravuje jeho zpětné vysazení do přírody (repatriace), tentokrát v jižní Číně. I na tomto projektu se aktivně podílejí odborníci ze Zoo Ostrava.

« zpět do rubriky