Zoo Ostrava řídí celosvětový chov vzácných siků vietnamských

foto: Pavel Vlček
foto: Pavel Vlček
Pondělí, 15. 1. 2018, 13:38 - OSTRAVA - Při chovu ohrožených druhů zvířat v lidské péči je velice důležitá úzká a nezištná spolupráce zoologických zahrad. Neméně důležitý je i podrobný přehled o všech zvířatech daného druhu v jednotlivých chovatelských zařízeních. K tomu slouží tzv. plemenné knihy, jejichž vedením jsou pověřovány vybrané zoologické zahrady. Zoo Ostrava vede dvě evropské a jednu celosvětovou plemennou knihu. Ta celosvětová je pro siky vietnamské a na konci roku 2017 vyšel její další ročník.

Ostravská zoologická zahrada byla vedením Celosvětové plemenné knihy pro siky vietnamské pověřena v roce 2015. Pověření vydává Světová asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA), a to na základě odborné způsobilosti dané zahrady. Celosvětovou plemennou knihu siky vietnamského vedl do roku 2014 Tierpark Berlín, který doporučil, aby pokračování bylo svěřeno právě ostravské zoo. Ta již od roku 2012 totiž úspěšně řídila evropský chovný program pro tento druh.                                             

23. ročník důležité chovatelské publikace byl vydán v Zoo Ostrava těsně před Vánocemi 2017. Obsahuje údaje o 2671 jedincích chovaných v lidské péči od roku 1958 do listopadu 2017. K 1. listopadu loňského roku bylo celkem 419  jedinců ve 36 institucích v Evropě a v USA, přičemž drtivá většina zvířat je chována v evropských zoo (388 jedinců). „Zatímco evropská populace roste, severoamerická klesá a je možné, že v nejbližších letech zcela zanikne. Jedním z důvodů je mimo jiné i to, že Evropa si dává na chovu tohoto vzácného druhu více záležet a chov pečlivě koordinuje,“ popisuje situaci vědecký pracovník Zoo Ostrava Jan Pluháček, který plemennou knihu zpracovává. V roce 2017 bylo v Evropě vytvořeno pět nových chovných skupin tohoto jelena, přičemž novými chovateli se poprvé staly i zoo v Rakousku a v Maďarsku.  

„Kromě vydávání plemenné knihy doporučuje Zoo Ostrava i přesuny jednotlivých zvířat mezi zoologickými zahradami, tak aby byla populace co nejživotaschopnější. V roce 2017 bylo přesunuto dvacet jedinců. Na letošní rok jsme doporučili přesun osmi jedinců,“ doplňuje Jan Pluháček.

Zoo Ostrava se rovněž snaží motivovat ostatní zoologické zahrady k větší reprodukci tohoto druhu, která je pro přežití vzácných jelenů nezbytná. Pokud se totiž laně několik let po sobě nemnoží, mají potíže zabřeznout a může se tak snadno stát, že po několika letech bez množení může celé stádo zcela zaniknout. „V minulosti jsme proto doporučili obnovení chovu ve čtyřech skupinách, kde nebyl samec. A nyní se objevil smutný výsledek. K reprodukci došlo pouze v jediné z nich, a to u čtyř z jedenácti laní. Má-li být chov tohoto jelena v lidské péči úspěšný, je třeba jej stále množit a nadbytečná zvířata z chovu vyřazovat tak, jak by to v přírodě dělali nemoci či přirození predátoři,“ uzavírá Jan Pluháček.

Sika vietnamský (Cervus nippon pseudaxis) je nejjižnější poddruh jinak běžného jelena siky. Slovo sika pochází z japonštiny a znamená jelen. Sika vietnamský byl v přírodě zcela vyhuben a zachránil jej farmový chov a zoologické zahrady. V současné době se připravuje jeho zpětné vysazení do přírody (repatriace), tentokrát v jižní Číně. I na tomto projektu se aktivně podílejí odborníci ze Zoo Ostrava. „Naší povinností je nejen vytvořit, ale hlavně dlouhodobě udržet dostatečně početnou a geneticky co nejzdravější populaci siků vietnamských chovaných v lidské péči tak, abychom měli zvířata pro budoucí repatriace vůbec odkud brát. Přinejmenším do doby, dokud se v přírodě nenamnoží na dostatečný počet. A nikdy nevíme, jak a kdy se které zpětné vysazení povede. A to nejen v Číně, kde jsou s přípravami návratu nejdále. V budoucnu, až se podaří vyřešit složitou problematiku nelegálního lovu zvířat ve Vietnamu, budou určitě i v této zemi o návrat svého jelena usilovat. A přinejmenším do té doby mohou evropské přebytky těchto jelenů, potřebné pro udržení dlouhodobě životaschopné populace, posloužit ke zpestření jídelníčku jiných v Evropě chovaných vzácných a ohrožených zvířat – šelem,“ dodává Petr Čolas, ředitel Zoo Ostrava.

Zoo Ostrava vede a pravidelně vydávala i dvě evropské plemenné knihy – pro hrocha obojživelného (od roku 2006) a wapiti sibiřského (od roku 2012).

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky