Znečištěné prostředí v našem kraji ovlivňuje schopnost počít dítě

Čtvrtek, 21. 9. 2017, 11:46 - OSTRAVA - Počet neplodných v Česku roste, pomoc odborníků vyhledává stále více párů, především žen ve věku od 34 let. V Moravskoslezském kraji neplodné páry v loňském roce podstoupily přes 700 léčebných cyklů. V celé republice se tento počet ročně pohybuje kolem 24 tisíc cyklů. Podle lékařů však řada párů z našeho kraje jezdí řešit neplodnost jinam. Odhadují, že pokud by využily služeb nabízených reprodukčními klinikami v tomto kraji, vzrostl by počet cyklů až na 2 tisíce.

„Na Ostravsku historicky neexistovala nemocnice, která by vyučovala asistovanou reprodukci, a to se odrazilo na kvalitě a úspěšnosti léčby v kraji. Velká část klientek k nám jezdila právě z Moravskoslezského kraje, proto jsme se rozhodli jim naši kliniku přiblížit,“ říká Štěpán Machač z nově otevřené pobočky kliniky Reprofit International. Podle něj se k obvyklým příčinám neplodnosti, s níž bojují páry napříč republikou, připojuje špatné životní prostředí na Ostravsku. Kromě zdravotních příčin, jako jsou u žen například poškození vejcovodů, endometrióza, hormonální či genetické poruchy a u mužů nekvalitní spermie, hraje důležitou roli to, v čem a jak lidé žijí. „Některé faktory ovlivníme, například jak zapojíme do našeho života sport, co budeme jíst, zda si zapálíme nebo kolik spotřebujeme alkoholu. Ale to, co dýcháme, ovlivníme jen stěží,” doplňuje Machač.

S tím souhlasí ostravský gynekolog MUDr. Jaroslav Slezák. „Problematice neplodných párů se v Ostravě věnuji od roku 1984. Zpočátku se věk, kdy ženy těhotněly, pohyboval kolem 25 let, nyní je to už spíše ke 35 letům. Současná populace je poznamenána informacemi, čerpanými z internetu. Některé ženy přicházejí vystrašeny tím, co si přečetly, jiné s kvalifikovanými otázkami. Je potřeba se oběma skupinám náležitě věnovat, tak aby proces k otěhotnění a porodu dítěte proběhl bez komplikací v co nejkratším čase. A to vše je úkolem nejen ošetřujícího gynekologa ale i Center IVF,“ komentuje MUDr. Slezák.

Podle MUDr. Machače se v reprodukčních centrech objevují dvě skupiny žen. „Netrpělivé mladé ženy, které touží po dítěti v biologicky optimálním věku a panikaří, jakmile se nepovede otěhotnět hned. A druhou skupinou jsou ženy blíže 40. roku věku. To koresponduje s celorepublikovým trendem, kdy se plánování mateřství odkládá kvůli práci a obecně jinému životnímu stylu,“ vysvětluje MUDr. Machač.

V České republice je neplodných až 20 % párů, přibližně 4 % dětí se rodí díky asistované reprodukci.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky