Zloděj kabelů ohrozil životy horníků

Úterý, 17. 10. 2017, 9:40 - ORLOVÁ - V těchto dnech policejní komisař zahájil trestní stíhání a obvinil šestatřicetiletého zloděje z Orlové ze spáchání zločinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, přečinu krádež a poškození cizí věci.

Vyšetřovatelé ho viní z toho, že v červenci letošního roku u Dolu ČSM na Karvinsku odsekl 32 metrů telefonního a datového kabelu.

Kabely sloužily k přenosu dat, signalizace a provozu vnitřních telefonních linek dolu z podzemních pracovišť.

Kromě toho vyřadil z provozu celkem 18 čidel pro měření hladiny důlních plynů, 11 takzvaných binárních čidel pro sledování funkce ventilátorů, hladiny vody a signalizace otevření dveří skladu střeliva a 12 telefonních linek v podzemní částí dolu. Tři automatické systémy pro vypínání důlní elektrické sítě při překřočení hladiny důlního plynu metanu. Také krádeží kabelů vyřadil z činnosti jeden systém ISI pro sledování jednotlivých horníků při práci v rizikové - otřesové sloji. Po přerušení muselo být z pracovišť odvoláno celkem deset horníků.

Poškozená společnost škodu na odcizení, ale zejména na poškození vyčíslila na bezmála sto tisíc korun.

Obviněnému muži hrozí trest odnětím svobody až na šest let. V trestním rejstříku má celkem sedm záznamů, převážně majetkového charakteru.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky