Zdravotníci cestují do práce na kole

Pondělí, 22. 5. 2017, 9:42 - OSTRAVA - Stejně jako zaměstnanci desítek firem v Moravskoslezském kraji se letos i zdravotníci Vítkovické nemocnice aktivně zapojují do již sedmého ročníku celorepublikové soutěže na podporu aktivního životního stylu. Do soutěže s názvem Do práce na kole se přihlásilo celkem 25 zaměstnanců Vítkovické nemocnice, kteří v průběhu celého května cestují do práce na kolech, chodí pěšky, nebo třeba jezdí na bruslích.

Stejně jako v minulých letech se zaměstnanci Vítkovické nemocnice poperou s dalšími firemními týmy o vítězství v kategoriích pravidelnosti i výkonnosti. Ve hře má přitom nemocnice hned šest týmů, které soutěží pod názvy Rychlé jehly, Kolonožky, Piškoti, Mimoni, Dračice a Vyděržaj, pioněr!.

„Pohyb je nezbytným předpokladem dobrého zdraví, a zejména dnes, kdy máme všichni auta, dopřáváme si nezdravá jídla, máme sedavá zaměstnání a jsme obklopeni stresem, hraje opravdu významnou roli pro udržování dobré fyzické i psychické kondice. Soutěž tedy bereme jako skvělou příležitost udělat něco pro své zdraví a konkurenci jako výbornou motivaci,“ popisuje Petra Sackeová, staniční sestra stanice C Vaskulárního centra Vítkovické nemocnice, která je jednou z pravidelných účastnic této soutěže.

Pro Vítkovickou nemocnici není letošní ročník zdaleka prvním. Do akce se nemocnice zapojila letos již počtvrté a zaměstnanci do práce rozhodně nedojíždějí jen z Ostravy. Například Petra Sackeová jezdí denně až z Hlučína. „Cesta do práce je pro mě dlouhá zhruba dvanáct kilometrů. Do práce a z práce tedy najedu okolo pětadvaceti. Soutěže Do práce na kole se účastním letos již potřetí, cestování na kole je ale už určitý životní styl a koníček, takže jezdívám i mimo soutěž,“ shrnuje Petra Sackeová s tím, že ve Vítkovické nemocnici jsou pro cyklisty nastaveny i vhodné podmínky. V areálu nemocnice se nachází hned několik cyklostojanů, ale také uzamykatelná kolárna. Zaměstnanci pak mají k dispozici sprchu i šatny, což jsou nezbytné předpoklady komfortu při dojíždění na kole.

Do letošního ročníku soutěže se zapojilo více než dvanáct tisíc účastníků napříč republikou, kteří budou soutěžit hned v několika kategoriích – od výkonnosti, přes vytrvalost, až po dlouhodobou soutěž Aby firmy šlapaly, která potrvá až do září.

„Důležité je pro nás zúčastnit se a připomenout sobě i okolí, že lze žít i jinak, aktivněji. Člověk dělá něco pro své zdraví, endorfiny mu přidají na náladě, ušetří výdaje za benzín, a určitě se dopracuje i k lepšímu vzhledu. Umístění v soutěži by pak bylo už jen pěknou třešničkou,“ uzavírá Petra Sackeová.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky