Zatopený břidlicový lom Šifr si vyžádal život potápěče

ilustrační foto: Policie ČR
ilustrační foto: Policie ČR
Neděle, 28. 2. 2016, 15:40 - SVOBODNÉ HEŘMANICE - Tragickou událost ve Svobodných Heřmanicích vyšetřují kriminalisté. K neštěstí došlo v zatopeném břidlicovém lomu Šifr, který je hluboký 35 metrů.

Trojice mužů z Ostravska se dnes potápěla v hloubce 22 až 28 metrů, kde je teplota vody zhruba dva stupně. Při ponoru začal 46letý potápěč signalizovat, že potřebuje pomoc. Jeden z jeho kolegů mu dal dýchnout kyslíku ze své láhve. Potápěč však začal najednou rychle stoupat na hladinu, kde volal o pomoc a potom upadl do bezvědomí. Kolegové ho vytáhli na břeh a začali mu poskytovat první pomoc, ve které pokračovali zdravotníci. Přivolaný lékař musel bohužel následně konstatovat smrt.

Na místě tragédie jsou nyní přítomni policejní potápěči z oddělení speciálních potápěčských činností z Frýdku - Místku, kteří provedli předběžné ohledání techniky.

Policejní mluvčí Pavla Jiroušková k tragické nehodě uvedla: "Techniku potápěče a jeho plicní regulátor vyšetřovatelé zajistili a bude zaslána k odbornému zkoumání. Příčinu úmrtí určí nařízená soudní pitva, předběžně by se mohlo jednat o barotrauma plic z přetlaku.  Kriminalisté nyní zjišťují další okolnosti tohoto neštěstí.  Mrtvý potápěč měl za sebou asi dvě stovky ponorů. Jeho technika však nebyla příliš vhodná na typ vody ve které se potápěl." Dodala na závěr mluvčí.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky