Zástupci PKP Cargo jednali na ostravském magistrátu o situaci v OKD

Pátek, 1. 7. 2016, 21:33 - OSTRAVA - V pátek jednal předseda představenstva PKP Cargo pan Maciej Libiszewski společně s dalšími členy představenstva s ostravským primátorem Tomášem Macurou a následně s hejtmanem Miloslavem Novákem. PKP Cargo je oď minulého roku většinovým majitelem železniční dopravní společnosti AWT, která výrazně působí v Moravskoslezském kraji.

Na setkáních informovali společně s generálním ředitelem AWT Zbigniewem Klepackým o přístupu společnosti k insolvenčnímu řízení v OKD, vůči nimž je AWT v postavení největšího soukromého věřitele, který je současně dodavatelem důlní společnosti. AWT působí jako jediný soukromý subjekt v prozatímním věřitelském výboru a svým konstruktivním přístupem umožňuje OKD pokračování důlní činnosti a udržování vysoké zaměstnanosti. Společnost AWT začíná rozšiřovat intermodální terminál v Paskově, pokračuje v dopravních službách pro OKD a společně se sesterskou společností AWT Rekultivace rozvíjejí svou dosavadní bohatou ekonomickou činnost v regionu.

Na setkání s primátorem Tomášem Macurou zdůraznil předseda představenstva Maciej Libiszewski, že současné problémy spojené se situací v OKD jsou nepříjemné a mají na hospodaření AWT významné dopady, ale postupný útlum těžby je levnější variantou, než dříve uvažované okamžité ukončení činnosti OKD, a to pro všechny strany. AWT postupně hodlá přesouvat těžiště své činnosti z přepravy uhlí na přepravu jiného zboží a rekultivační práce. Primátor Macura konstatoval, že město Ostrava s postupnou proměnou zaměstnanecké struktury počítá a rozvíjí různé aktivity, které mají za cíl této proměně napomáhat.

Hejtmana Miloslava Nováka předseda představenstva Libiszewski ujistil, že zájmem PKP Cargo je dlouhodobé působení v regionu a že polská strana vnímá region jako perspektivní a svojí infrastrukturou dobře připravený k dalšímu rozvoji. Určitou příležitost k tomu dává i postupné posilování pravidelné nákladní železniční dopravy mezi Čínou a střední Evropou, což představuje šanci nejen pro Polsko, ale rovněž pro Českou republiku“. Hejtman Novák poznamenal, že činnost AWT i PKP Cargo v průběhu posledního roku ukázala, že původní spekulace, že investice PKP Cargo do AWT může region ve svém důsledku ohrožovat, se ukázaly jako mylné. Předseda Libiszewski společně s hejtmanem Novákem poté uspořádali společnou tiskovou konferenci.

Polští hosté se setkali rovněž s primátorem Havířova Danielem Pawlasem, s  představiteli dalších měst a obcí v regionu a s předsedou Krajské hospodářské komory Janem Březinou. Na závěr své návštěvy si prohlédli právě dokončovanou stavbu fotbalového stadiónu v Karviné, jejíž značnou část provádí společnost AWT Rekultivace.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky