Zapojte se do rozpočtu Ostravy - Mariánské hory a Hulváky

katalog
katalog
Úterý, 20. 2. 2018, 9:08 -

Stejně jako v předchozím roce, i letos o tom, které projekty zvítězí a budou se realizovat, rozhodne veřejnost v hlasování a na realizaci vítězných návrhů jsme opět vyčlenili 1,5 milionu korun.Všechny nápady v této brožurce stojí za vaši pozornost, zvítězit ale můžou pouze ty, které od vás získají největší podporu a největší počet hlasů. Internetové hlasování probíhá už od začátku února, fyzické hlasování se uskuteční v pracovních dnech od 1. do 8. března v obřadní síni mariánskohorské radnice.

Co je Participativní rozpočet?

Participativní rozpočet je nástroj, prostřednictvím kterého se občané mohou zapojit do rozhodování o způsobu využití fi nančních prostředků z veřejných rozpočtů. Zjednodušeně jde o to, že obyvatelé obcí a měst mají možnost navrhnout a následně také rozhodnout, do jakých projektů budou jejich radnice investovat peníze.

Obliba participativních rozpočtů stoupá

Počet měst, která s participativními rozpočty pracují, neustále stoupá. Zkušenost s nimi mají například v Praze, Brně, Litoměřicích, Semilech, Bratislavě, Banské Bystrici, Ružomberku, ale ani u nás v Ostravě nejsou Mariánské Hory a Hulváky jediný městský obvod, ve kterém se participativní rozpočtování realizuje.Podobnou možnost zapojení se do rozhodování o nakládání s veřejnými rozpočty nabízejí svým obyvatelům například také městské obvody Poruba a Ostrava-Jih.

U nás již druhý ročník

Městský obvod Mariánské Hory a Hulváky letos realizuje již druhý ročník participativního rozpočtu, protože zkušenosti z ročníku prvního jednoznačně prokázaly, že lidé se o své okolí zajímají a chtějí se na rozhodování o investicích obvodu aktivně podílet. Do internetového hlasování v loňském roce přišlo celkem 3425 hlasů, fyzického hlasování na radnici se zúčastnilo 440 obyvatel. To jsou s ohledem na velikost městského obvodu Ostrava – Mariánské Hory a Hulváky i počet jeho obyvatel výborná čísla.
Hlasování online na internetuInternetové hlasování probíhá ve dnech 1. až 28. února 2018 na webových stránkách mariánskohorského participativního rozpočtu www.radniceprolidi.cz.

Pravidla hlasování online:

  • hlasovat na internetu může úplně každý, bez ohledu na jeho trvalé bydliště
  • v rámci online hlasování nezáleží na věku toho, kdo hlasuje
  • hlasující nemá k dispozici záporný (negativní) hlas, ale pouze hlas kladný
  • hlasování je možné uskutečnit po dobu internetového hlasování opakovaně
  • z jedné IP adresy je možné pro jeden projekt hlasovat maximálně jedenkrát denně
  • v jednom dni je možné prostřednictvím internetu podpořit více projektů
  • hlasování online se uskutečňuje pouze prostřednictvím webu participativního rozpočtu na internetových stránkách www.radniceprolidi.cz
  • výsledek online hlasování bude vyhlášen bezprostředně po ukončení hlasování

Do internetového hlasování jsou zařazeny pouze projekty v maximální hodnotě 150 tisíc korun, včetně DPH. Realizován bude jeden vítězný návrh, který v online hlasování získá nejvíce hlasů. O realizaci dalších projektů v souhrnné hodnotě až do výše 1,5 milionu korun rozhodnou občané až ve fyzickém hlasování na radnici.

Redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky