Záchranáři zasahovali u dětí otrávených léky. Byly v bezvědomí

Středa, 14. 12. 2016, 17:37 - HAVÍŘOV – Dramatický večerní zásah mají za sebou záchranáři v Havířově, kde se dvě malé děti otrávily léky. Zdravotnická záchranná služba byla v úterý večer volána k dítěti v bezvědomí v Havířově. Událost převzali operátoři zdravotnického operačního střediska krátce po osmnácté hodině a na pomoc byla ihned vyslána posádka rychlé lékařské pomoci z havířovského stanoviště

Záchranáři po svém příjezdu zjistili, že v bezvědomí je nejen původně nahlášený pětiletý chlapec, ale také další, dvouletý. Na místo proto musel být přivolán další tým záchranné služby, a to z Orlové.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů k události uvedl: "Okolnosti u obou dětí svědčily pro otravu léky. Jejich prázdný obal byl v bytě nalezen. Množství farmaka na lékařský předpis, které chlapci požili, nebylo možno určit, nacházeli se však v ohrožení života. Posádky zdravotníků musely oběma dětem poskytnout přednemocniční neodkladnou péči a následně je transportovaly na anesteziologicko-resuscitační oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě."

Událost dokazuje, jak velmi důležité je ukládat léky v domácnosti bezpečně a mimo dosah dětí. V opačném případě stačí pouhá chvilka nepozornosti k tomu, aby se dítě zmocnilo krabičky s tabletami, které je mohou zaujmout svou barvou nebo tvarem. Otrava lékem s ohrožením zdraví či dokonce života pak může být velmi snadnou a rychlou záležitostí s vážnými doživotními následky.

redakce Ostrava Online

 

 

« zpět do rubriky