Záchranáři spolu s Horskou službou oživovali lyžaře

ilustrační foto
ilustrační foto
Pátek, 24. 2. 2017, 15:03 - BESKYDY/BÍLÁ - Posádky záchranářů zasahovaly během dnešního poledne v Beskydech, a to u lyžaře, jehož postihla náhlá a život přímo ohrožující srdeční příhoda. Pracovníci krajského operačního střediska záchranné služby převzali po čtvrt na dvanáct informaci o bezvědomí muže v lyžařském areálu Bílá. Na místo ihned vyjely pozemní posádky zdravotníků ze stanovišť ve Frýdlantu a Frenštátu. Vzlet vrtulníku nebyl možný kvůli silným poryvům větru a nepříznivým letovým podmínkám.

Devětačtyřicetiletý muž byl nalezen přímo na svahu bez známek života. První pomoc mu začal poskytovat svědek, po několika dalších minutách pak také členové Horské služby Beskydy.

Zachránci zahájili oživování postiženého, členové Horské služby i s pomocí externího defibrilátoru a provedli do příjezdu posádek záchranářů několik defibrilací. Postup záchrany konzultovali s operátory linky 155 a srdeční rytmus se jim podařilo úspěšně obnovit.  

Záchranáři muže převzali do své péče a zajistili jeho dýchací cesty, vstup do kostní dřeně pro aplikaci léků a podali kyslík. Stav pacienta se dále zlepšoval a následně nabyl vědomí. Lékař na jeho těle nezjistil známky poranění. Okolnosti svědčí o vzniku náhlé srdeční arytmie, která vedla k selhání krevního oběhu.

Postižený byl za stálé monitorace životních funkcí transportován na anesteziologicko-resuscitační oddělení frýdecko-místecké nemocnice.

Podle slov mluvčího Moravskoslezských záchranářů  Lukáše Humpla v tomto případě zafungoval bezchybně takzvaný řetězec přežití, což velmi pravděpodobně přispělo rozhodující měrou k úspěšné záchraně. Událost ukazuje na nezbytnost správně provedené základní první pomoci i potřebu velmi úzké spolupráce mezi horskou a zdravotnickou záchrannou službou.

redakce Ostrava Online

 

 

 

« zpět do rubriky