Záchranáři soutěžili na prestižní soutěži Rallye Rejvíz

Pondělí, 30. 5. 2016, 9:32 - KOUTY NAD DESNOU - V neděli 29. května skončil dvacátý ročník mezinárodní soutěže Rallye Rejvíz, která se konala, podobně jako v minulých letech, v Koutech nad Desnou a okolí. Hlavní soutěž zahrnuje čtyři kategorie – lékařské a zdravotnické posádky, které pracují v rámci národní, respektive mezinárodní části. Zatímco v druhé jmenované soutěžily přibližně tři desítky týmů, v národní to bylo více než padesát posádek. V předchozích letech soutěžili účastníci v rámci denní a noční části, letos to byla pouze etapa denní.

Účastníci plnili desítku úkolů s různým zaměřením, které simulovaly reálné zásahy. Museli rychle a správně vyhodnotit situaci a stanovit priority zásahu, provést vyšetření a ošetření nemocných, či zraněných, určit diagnózu a stanovit správně potřebnou léčbu. Nezbytné bylo také rozhodnout o způsobu transportu a směrování pacienta do odpovídajícího zdravotnického zařízení.

Mezi řešené situace patřil zásah u hromadného postižení skupiny dětí, zasažených uniklým chlórem, ošetření nemocného v akutním psychiatrickém stavu, popálené dítě i jeho rodiče… Náročným byl také úkol, simulující pád rodiny na výletě ze skály, při kterém se vážně zranili oba rodiče a zemřely dvě děti. Postarat se museli rovněž o nevidomého pacienta se srdečním infarktem a dalšími situacemi.



 Celkem pětaosmdesát posádek tvořili účastníci ze čtrnácti zemí, včetně těch velmi vzdálených, jako z USA, Kanady nebo Japonska. Součástí soutěže byla také část pro studenty medicíny a Helpíkův pohár, v němž soutěží dětští účastníci.

V soutěži lékařských posádek se v první desítce umístili záchranáři z územního odboru Opava, páté místo v kategorii RZP týmů obsadili kolegové z Frýdku-Místku, třetí místo  v klání operátorů Zlaté sluchátko, získal záchranář Miroslav Valčák.

Posádky Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje se soutěže Rallye Rejvíz účastní každoročně. 

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky