Začala stavba speciální separační linky na sanaci haldy

Úterý, 26. 7. 2016, 16:30 - OSTRAVA - Za účasti ministra průmyslu a obchodu, hejtmana Moravskoslezského kraje a dalších hostů byla v Ostravě slavnostně zahájena stavba speciální separační linky. Bude zpracovávat těžební odpad uložený na odvalu Heřmanice, který patří mezi největší ekologické zátěže v Moravskoslezském kraji. Na projektu spolupracuje státní podnik DIAMO a společnost Ostravská těžební, a. s.

„Díky společnému úsilí se podařilo najít efektivní řešení dlouholetého problému. Separační zařízení výrazně urychlí sanaci odvalu a zároveň zajistí, že problémová lokalita bude do budoucna zabezpečena před termickými jevy. Nová technologie může sloužit jako referenční zařízení pro zpracování a rekultivaci uhelných odvalů a obdobných úložišť v České republice i v Evropě,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Z několika desítek úložišť těžebního odpadu na Ostravsku vykazují tři odvaly zjevnou termickou aktivitu. Jedná se o odvaly Heřmanice, Ema a Hedvika. Zatímco na Emě a Hedvice termické jevy doznívají a nikoho neohrožují, heřmanický odval obtěžuje obyvatele Slezské Ostravy prachem a zápachem. Naším cílem je všechny negativní vlivy na zdraví obyvatel a životní prostředí postupně eliminovat, “ doplnil ředitel státního podniku DIAMO Tomáš Rychtařík.

Odval Heřmanice je jedním z nejstarších a zároveň nejrozsáhlejších míst, kde je uložena důlní hlušina z těžby černého uhlí v 19. a 20. století na Ostravsku. Zaujímá plochu o velikosti 14-ti Václavských náměstí. Hlavním rizikovým faktorem odvalu jsou termické procesy (hoření), které zde s různou intenzitou, viditelnou i na povrchu, probíhají už zhruba 20 let. Vznik požáru, jeho vývoj a směr šíření přitom téměř nelze predikovat.

Projekt státního podniku a ostravské firmy, která je investorem stavby, řeší nejproblematičtější část odvalu. Základním principem homogenizační linky je separace hlušiny procesem mokré úpravy, která definitivně eliminuje riziko hoření. Výstupem bude kamenivo a uhelná hmota, které mohou být dále komerčně využity ve stavebnictví a energetice, v případě kameniva také k modelování terénu v lokalitě odvalu. „Naše zařízení má podstatně vylepšenou technologii úpravy haldoviny ve smyslu nových poznatků a zkušeností z obdobných zařízení v zahraničí, představuje naprostou špičku ve své třídě a světovém měřítku. Vodní kalový okruh je uzavřený a maximálně šetrný k životnímu prostředí,“ informoval Josef Gajda, ředitel a předseda představenstva společnosti Ostravská těžební, a.s. Heřmanická homogenizační linka je pilotním projektem společnosti, podobnou plánuje vybudovat také v Rumunsku a Bulharsku.

Zahájení provozu linky o výkonu 350 t/h je v plánu v lednu 2017. Zpracování stanoveného množství hlušiny potrvá minimálně 10 let. Po ukončení sanace a rekultivace bude provedena územní studie, která určí vhodné možnosti využití lokality.

Investice v celkovém objemu 250 milionů korun přinese i desítky nových pracovních míst. Státní podnik DIAMO přijme 10 nových zaměstnanců, na samotné lince bude pracovat zhruba 30 pracovníků, přičemž vhodnými kandidáty jsou zkušení zaměstnanci z úpraven uhlí společnosti OKD. Návazné provozy a služby zaměstnají další desítky lidí. Celkem by mohlo vzniknout až 100 nových pracovních míst.

„Haldy jsou výrazným reliktem hornické činnosti na Ostravsku. Je důležité, abychom nepřenášeli problémy, které umíme vyřešit, na další generace. Věřím, že nová technologie přinese nejen pracovní místa, ale i urychlení sanace bez negativního dopadu na okolí. Nabízí se také propojení s projektem nazvaným Gravitační odvodnění Hrušova, kde by mohla vzniknout nová průmyslová zóna,“ uvedl při slavnostním zahájení hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

V minulosti (1999 – 2004) byly uskutečněny pokusy o likvidaci podzemních požárů v odvalu, ty však nezastavily šíření termických procesů. Postupně byla zasažena téměř celá centrální část včetně samotného hřebene odvalu. Od roku 2004 byl termický proces pravidelně monitorován měřením v síti vrtů. Z vyhodnocených výsledků vyplynulo, že aktivní oblast byla velmi rozsáhlá, zasahovala téměř celou plochu východní a střední části úložiště. Postupně se ukázalo, že nejúčinnějším řešením je likvidace termicky aktivních míst odtěžením. Část odvalu Heřmanice, už prošla rekultivací v gesci s. p. DIAMO. Cílem bylo území revitalizovat a vytvořit účinný „zelený val“ s významným filtračním efektem proti prachu vznikajícímu v rámci odtěžování dalších částí odvalu. Po rekultivačních pracích proběhlo zatravnění a vysázení celkem 15.000 kusů keřů a stromků.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky