Vykradli vás? Můžete ztratit více než jen peníze

Pátek, 22. 7. 2016, 8:15 - PRAHA - Když se mluví o dopadech vloupání, většina lidí si uvědomuje pouze možná rizika v podobě finanční ztráty či odcizení nejcennějšího hmotného majetku. Zloději se takto úzce ovšem zdaleka nezaměřují a následky plynoucí z vyloupení vašeho bytu či domu jsou mnohem širší a dalekosáhlejší. Ať už jde o krádež vaší identity, vybrakování vašeho konta, psychologické dopady či možné poničení vašeho obydlí, vykradení vás může zasáhnout způsobem, o kterém jste do té doby neměli tušení.

Krádež identity

„Jen málokdo si uvědomuje, kolik osobních dokladů doma většinou má, a pokud už se zloděj dostane až do domu, nic mu nebrání se k nim dostat. Klasicky si většina lidí trvale nechává doma například pas, který následně pomůže zloději k tzv. krádeži identity. Na váš pas si může například půjčit auto či sjednat peněžní půjčku až do poměrně značné výše,“ varuje Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT. Způsobů, jak lze zneužít kradený doklad k finančnímu obohacení, existuje opravdu značné množství a způsobená škoda může snadno překonat hmotné ztráty.

Bankovní tajemství

Další velice závažné, ale poměrně běžné riziko, představují rezervní kreditní či debetní karty, které si lidé nechávají ve zdánlivém bezpečí domova. Pokud se jedná o kreditní kartu bez limitu výběru či například o kartu s přístupem ke spořicímu účtu, její krádež se může značně prodražit. Stejně zranitelný bod mohou představovat například hesla k internetovému bankovnictví a další platební informace, které si většina z nás také nechává na nepříliš skrytých místech.

Nevyčíslitelná hodnota osobních věcí

Kromě finanční zátěže může vloupání představovat i ztráty, které jsou penězi nevyčíslitelné. Může se jednat o rodinnou památku v podobě šperků, mincí či sběratelské kousky, anebo osobní věci, které mají svůj velký význam pouze pro majitele, například v podobě vzpomínek. Jejich reálná hodnota může být téměř nulová, ale jejich ztráta či poškození často bývá pro majitele velkou ranou.

Psychické dopady

Nevítaná návštěva zloděje může představovat ovšem i ztrátu ve zcela jiném smyslu. Podle odborníků patří mezi nejhorší následky, se kterými se mohou oběti krádeže potýkat, zejména negativní dopady na psychiku poškozených. „Pocity ztráty bezpečí a soukromí mohou u psychicky méně odolných jedinců vést ke zvýšenému stresu, úzkostem a v některých případech až k vytvoření posttraumatické stresové poruchy, která jim následně značně komplikuje život,“ říká MUDr. Dana Dufková, psychiatrička.

K tomu může přispět například i často agresivní chování zlodějů. „Podle naší zkušenosti se zloději ve vykradených bytech chovají poměrně destruktivně a často například demolují nábytek a výbavu bytu. Ať už se jedná o zahlazení stop či pouze o frustraci nad nedostatečným lupem,“ doplňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT. „Jediným skutečně účinným způsobem ochrany vašeho bezpečí a majetku tak nadále zůstávají kvalitní bezpečnostní opatření, ideálně v podobě certifikovaných bezpečnostních dveří minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním alespoň ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře samotné.“

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky