Vsetínský Lapač byl svědkem klání siláků

Pondělí, 22. 5. 2017, 17:23 - VSETÍN - Sportovní hala Na Lapači zažila v sobotu 20. května neobvyklou koncentraci siláků. Premiérově se zde totiž uskutečnily závody nazvané Valašský pohár v bench pressu, které byly započítávány do seriálu Grand prix Federace českého silového trojboje. Diváci byli svědky mnoha kvalitních výkonů, kdy borci zvedali činky s mnohdy dvojnásobkem své váhy. Ozdobou závodů byla účast světového rekordmana Vlastimila Kužela, který i na Vsetíně předvedl vrcholný výkon, když zvedl 250 kilogramů. Jeho osobák je přitom 262,5 kilogramu

Valašský pohár v bench pressu organizoval vsetínský silák Adam Švehla, který na něm měl i sám soutěžit. Náročnost příprav mu to však nakonec znemožnila. I přesto se měli diváci po celou sobotu nač dívat. Představili se amatérští závodníci, zkušení borci, ale i ženy. Mezi nimi, vzhledem k těhotenství, chyběla Adamova přítelkyně Zuzana, která se této sportovní disciplíně věnuje také. Aktivně se ale spolu s Adamem věnovala organizaci a moderování celé soutěže.

Na pódiu před tribunou pro diváky se během dne představil 45 závodníků a tři závodnice z celé České republiky, ale i Slovenska. Rozdělení byli do několika kategorií. Každý přitom měl tři pokusy a čtvrtým dobrovolným si pak mohl zlepšit svůj osobní rekord.

Připraven byl i doprovodný program. V něm se představil Nikolaj Martinák se svými kolegy z oddílu Ruské systémy, zatančila děvčata z All Style Unit a své vypracované křivky ukázala v exhibici i fitnesska Iva Olšáková, která na nedávném mistrovství ČR získala čtvrté místo v disciplíně Bikini fitness.

I když se podobné závody konaly na Vsetíně poprvé, organizaci měl jejich pořadatel zvládnutou na jedničku. Svědčí o tom pochvalná slova na sociálních sítích, podle kterých se u nás silákům líbilo, a rádi by se opět vrátili. Poděkování za bezchybnou organizaci si pořadatelé vysloužili i od Federace českého silového trojboje.

Jiří Žůrek

« zpět do rubriky