VŠB-TUO žije i v létě, letní školy střídají tábory

Středa, 19. 7. 2017, 11:45 - OSTRAVA - Oblíbený příměstský tábor Techcamp 2017 bude zahájen v posledním červencovém týdnu v kampusu VŠB - TUO. Technické zaměření tábora tentokrát naplní program v laboratořích Fakulty bezpečnostního inženýrství, Fakulty elektrotechniky a informatiky i Geologického pavilonu a Planetária, kde se děti zapojí do zábavných ukázek techniky pod vedením odborných garantů. Univerzita je v létě otevřena i nadaným dětem s autismem.

Tři táborové turnusy zavedou děti zaměstnanců univerzity na vybraná odborná pracoviště, ale také do planetária, na koupaliště nebo na hrad Helfštýn.  Prostor však dostanou i táborové hry a sportovní aktivity. Leitmotivem letošního tábora je Stavíme si svůj svět. Téma je lehce inspirováno oblíbenou hrou Minecraft.  Stejně jako hráč Minecraftu, který má neomezené možnosti a širokou paletu nástrojů, prostřednictvím kterých buduje své stavby, budou táborníci odkrývat možnosti materiálů a jejich využití, a rozvíjet tak svou kreativitu a prostorovou představivost. Při vzájemné spolupráci mohou zároveň rozvíjet sociální dovednosti a koordinaci vzájemné činnosti, a to vše zábavně a s přesahem do skutečného života.

Celkem se tábora zúčastní 108 dětí zaměstnanců a studentů naší univerzity. „Zájem stejně jako každý rok mnohonásobně převyšuje kapacitu tábora. Snažíme se tedy dát možnost především dětem, které ještě na Techcampu nebyly,“ upřesňuje Monika Chmelařová z popularizačního oddělení univerzity, které tábory zajišťuje.

Díky spolupráce univerzity a sdružení Adam - Autistické děti a my, se letního programu na univerzitě může zúčastnit také 12 nadaných dětí s poruchou autistického spektra. „S univerzitou spolupracujeme od roku 2015 a za tu dobu si již skupinka našich talentovaných chlapců na univerzitu zvykla,“ uvádí Marie Gerdová ze sdružení Adam. Technický tábor pro děti z Adama letos podpořila grantem Nadace Agrofert. Chlapci se zapojí do aktivit na pěti pracovištích univerzity, podívají se také do kopřivnického Technického muzea. „Chlapci z Adama prostředí univerzity znají díky pravidelným kybernetickým kroužkům, kterých se celoročně účastní. Přesto je pro ně týdenní letní program na univerzitě velkým zážitkem,“ přibližuje Tereza Benešová z popularizačního oddělení univerzity. „Unikátní na letošním táboře bude také zapojení dvou chlapců z těrlického dětského domova, kteří budou na táboře pomáhat jako asistenti,“ uvádí Benešová.

Děti z těrlického dětského domova a havířovského spolku Adam propojil již v roce 2010 psycholog a psychoterapeut Přemysl Mikoláš, který pracuje pro obě organizace a je přesvědčený, že obě skupiny dětí si mají vzájemně co předat. Za tuto mimořádnou aktivitu převzalo v letošním roce sdružení také ocenění organizace Člověk v tísni Gratias Tibi. „Jsme velmi rádi, že můžeme podobným projektům dát prostor i na naší univerzitě,“ doplňuje Benešová.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky