Vozíčkáři z České Republiky míří na Mont Blanc

Středa, 27. 7. 2016, 14:41 - FRÝDEK-MÍSTEK - Skupina čtyř českých elitních amatérských šerpů se tento týden chystá vynést na Mont Blanc dva vozíčkáře. Na nejvyšší vrchol Evropy je chtějí dopravit ve speciálně upravených nosičských krosnách. Nadace ČEZ na tuto expedici přispěla částkou 33 276 korun.

Výpravu inicioval Zdeněk Pácha z Bašky u Frýdku-Místku, který už léta organizuje akce, jejichž podstatou je přinášet radost handicapovaným. Pomáhá jim podívat se na vrcholky hor, tedy do míst, kam se mnohdy nedostane ani zdravý člověk a kam by se tito lidé jinak za normálních okolností nikdy nedostali. Zdeněk Pácha pořádá tyto výpravy od roku 2013 a na různé vrcholy se díky němu podívalo už 11 vozíčkářů.

Další z nosičů, Ondřej Pleštil z Liberce, který přípravě na tuto expedici také věnoval značné úsilí, řekl: "S kamarády nosiči jsem se seznámil při nosičských závodech na Sněžku jako jejich soupeř. Tentokrát ale nepůjde o žádný závod. Pokusíme se v ní totiž společně splnit jeden z mnoha snů dvěma odvážným vozíčkářům, konkrétně Jakubovi Ševčíkovi z Liberce a Michalu Koutnému z Olomouce.“ Právě Jakub Ševčík byl spolu s dalšími třemi vozíčkáři v roce 2013 vynesen na vrchol Rysů od Popradského plesa. Michal Koutný o rok později uviděl vrchol Rysů z náročnější polské strany Vysokých Tater. Nosič Milan Marhan k tomu dodává: "Obdivuji tu jejich odvahu posadit se na krosnu a být přitom plně odkázán na naše mentální a fyzické schopnosti, a přesto do toho jdou… chtějí žít naplno i přes svůj handicap, a proto jim patří největší obdiv a uznání".

 Před každým plánovaným výstupem vždy probíhají tréninkové výstupy. Ty se konají na Ještěd, Sněžku nebo Lysou horu v Beskydech. To, aby si vozíčkáři i nosiči ověřili svoje schopnosti se s neobvyklou situací vyrovnat. Tentokrát ale půjde o výpravu daleko náročnější. Proto je tým posílen např. o nosiče Romana Jurečku z Příbora a Michala Drozda z Ostravy. Výpravy se zúčastní dohromady 15 sportovců.

I přes dlouhodobé přípravy není výstup na střechu Evropy zcela bez rizika. "Všichni do toho sice jdeme s vědomím určitého rizika, které v těchto vysokých horách nemůže být nulové, ale do podvědomí si jej nepřipouštíme. Naším prvořadým úkolem totiž není jen dobýt vrchol Mt. Blancu, ale především se z něj vrátit ve zdraví společně domů. Pokud nám v tom ovšem budou bránit okolnosti nebo počasí, jsme už teď rozhodnuti nepokoušet štěstí a raději se vrátit bezúspěšně dolů. Ta hora tam totiž bude i po mnoho dalších let…,“ dodal nosič Ondřej Pleštil. Výprava se uskuteční 27.7. - 5. 8. 2016. Ojedinělost akce vyžaduje kromě značného úsilí i finanční podporu. 15 000 korun organizátoři obdrželi od primátora města Liberce, 25 000 korun od primátora Olomouce a Nadace ČEZ přispěla částkou 33 276 korun.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky