Vítkovická průmyslovka obnovuje obor letecký mechanik

Středa, 22. 2. 2017, 12:22 - OSTRAVA - Vítkovická střední průmyslová škola letos po delší pauze znovu otevírá maturitní obor letecký mechanik. Žáci se k jeho studiu mohou hlásit do 1. března. „Jsme jediná škola v Moravskoslezském kraji, která obor nabízí, a chtěli bychom proto přijmout 24 uchazečů,“ říká ředitelka školy Magda Dirgasová.

V kraji je podle ředitelky o letecké mechaniky zájem. Škola na tento obor přijímala studenty naposledy před čtyřmi lety. Letos tak bude mít v oboru 15 maturujících absolventů. „To ale nestačí poptávce, která znovu ožívá hlavně díky novým majitelům a novému rozvoji firmy Job Air Technic,“ líčí Dirgasová s tím, že škola už se s firmou dohodla na spolupráci. Od 2. ročníku budou moci studenti na odborný výcvik přímo na pracoviště v Job Air Technic. I to by mohlo být lákadlem pro nové posluchače.

Studium oboru letecký mechanik je pro náctileté atraktivní a velmi zajímavé. Je určeno pro technicky nadané žáky, kteří ale musí počítat s nároky na angličtinu. „Angličtina není podmínkou pro přijímací řízení, ale k oboru není možné studovat jiný jazyk,“ upozorňuje ředitelka vítkovické průmyslové školy. Kdo se tedy pro atraktivní studium rozhodne, měl by vědět, že ho angličtina nemine.

Proces podání přihlášek je pro budoucí letecké mechaniky standardní. Uchazeč si vyzvedne přihlášku na své základní škole nebo může využít formulář na www.vitkovickastredni.cz. Základní škola mu potvrdí správnost údajů, známek, uvedených na přihlášce. Na přihlášce se vyžaduje také potvrzení lékaře o zdravotní způsobilosti ke vzdělávání ve zvoleném oboru. Vyplněnou přihlášku musí uchazeč na střední školu doručit do 1. března. Následuje pozvánka na jednotnou přijímací zkoušku do maturitních oborů.

První kolo centrálně zadávaných přijímacích zkoušek do stanovených oborů s maturitou se pak bude konat ve dvou termínech: 12. dubna a 19. dubna 2017. „Přijímací zkoušky se skládají formou centrálně zadávaných písemných didaktických testů z českého jazyka a literatury a z matematiky. Na naší škole jsou od letošního roku povinnou novinkou a i zájemci o letectví jimi musí projít,“ doplnila Dirgasová.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky