Vítkovice Envi, dcera Poweru, navrhují záchrannou reorganizaci

Úterý, 23. 8. 2016, 13:59 - OSTRAVA - Návrh na zahájení insolvenčního řízení spojený s návrhem na reorganizaci včera podala ke Krajskému soudu v Ostravě stoprocentní dceřiná firma společnosti Vítkovice Power Engineering s názvem Vítkovice Envi. Společnost, která se zabývá zejména výrobou smaltovaných nádrží pro bioplynové stanice, čistírny odpadních vod a skladování, má přes 130 věřitelů s pohledávkami za přibližně 156 milionů korun. Návrh podalo samo představenstvo společnosti Vítkovice Envi.

Společnost připojila k  insolvenčnímu návrhu reorganizační plán přijatý nadpoloviční většinou zajištěných i nezajištěných věřitelů (počítanou v obou případech podle výše pohledávek). Obor ekoinženýringu, kam produkce Envi patří, má výrazně růstový potenciál a tedy budoucnost, proto představenstvo věří, že reorganizační plán povede k transformaci a novému rozvoji společnosti.

Vítkovice Envi zaměstnávají zhruba 100 lidí a návrh na insolvenci podaly zejména proto, že letos nebudou stavět plánované ČOV v Polsku, kde došlo k posunu na rok 2017 z důvodu nevyjasněných dotací, investici posunul i další polský klient Grupa Azoty. K tomu se přidalo dočasné zastavení realizace bioplynové stanice v Srbsku, kde nemá zákazník vyjasněno financování. K úpadkové situaci také vydatně přispěla obecně zhoršená situace na arabském trhu, kam Vítkovice Envi rovněž směřovaly své aktivity. Podstatným důvodem platební neschopnosti firmy je také to, že se jí nepodařilo s bankovním sektorem vyjednat provozní úvěry a dořešit bankovní garance.

Vítkovice Envi jsou propojeny se svou matkou, společností Vítkovice Power Engineering, na kterou bylo už v dubnu zahájeno insolvenční řízení. Situaci společnosti Vítkovice Power Engineering vyvolala svým návrhem na insolvenci skupina Wetag Invest. Ta spustila lavinu, která významným způsobem ztížila pozici společnosti Vítkovice Power Engineering u dodavatelů i zákazníků a u bankovního sektoru. Toto mělo logicky zásadní vliv také na Vítkovice Envi.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky