Vicehejtman Babka označil apetit církví po majetku za nehorázný

Pondělí, 29. 2. 2016, 15:57 - OSTRAVA - Církve či církevní organizace uplatňují majetkové nároky vůči několika obcím Moravskoslezského kraje. Samotný kraj pak čelí šesti žalobám ze strany Německého řádu, respektive České provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě (4 žaloby) a Československé provincie Milosrdných sester Panny Marie Jeruzalémské (2 žaloby), v nichž řád zpochybňuje vlastnické právo Moravskoslezského kraje k některým nemovitostem. Vedení kraje tyto nároky kategoricky odmítá.

Německý řád, který se považuje za nástupce historického církevního vlastníka, prostřednictvím svých právníků zpochybnil platnost převodu majetku z České republiky na kraje po roce 2001 s odkazem na porušení takzvaného blokačního paragrafu zákona o půdě - zakazuje převádět majetek, který zabral stát po roce 1948 církvím, a žádá soud o určení vlastnictví státu, což by vedlo k povinnosti vydat tento majetek podle restitučního zákona - byl přijat v roce 2012. Podle tohoto zákona mají církve od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě 75 miliard korun. Dalších 59 miliard budou dostávat v průběhu příštích 30 let jako finanční kompenzaci za majetek, který nemůže být vydán.

Kroky řádu činěné s cílem dosáhnout vydání majetku kraje, i když restituční zákon jasně říká, že církve mohou požadovat pouze majetek státu, rozzlobily vedení Moravskoslezského kraje. „Tento majetek budeme bránit všemi právními prostředky, protože nás se zákon o církevních restitucích netýká. Majetek jsme od státu převzali v dobré víře a vlastníme ho jako poctivý držitel patnáct let. Není důvod pochybovat o legitimnosti našeho vlastnictví,“ prohlásil 1. náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka. Tvrdí, že se v roce 2001 a 2003 jednalo o zákonný přechod vlastnického práva a že jde o nevydávané nemovitosti, za které je registrovaným církvím a náboženským společnostem vyplácena finanční náhrada.

„Za nevydaný majetek krajů a obcí dostanou církve 59miliardovou paušální náhradu plus inflaci. S ohledem na to, že před dvěma lety podepsaly se státem smlouvu, v níž se zavázaly, že už nebudou vznášet další nároky, považuji nyní jejich kroky za nehorázné: Řád ví, že dostane finanční kompenzaci a ještě si chce další majetek soudní cestou vymoct. Daňový poplatník by tak za jednu věc zaplatil církvi dvakrát. Zásadně to odmítáme. Žalobní nárok neuznáváme ani částečně a soudu navrhujeme žalobu v celém rozsahu zamítnout,“ konstatoval vicehejtman Josef Babka.

Někdejší Německý řád chce dosáhnout vydání nemovitostí tvořících areál zámku Bruntál a hradu Sovinec, v současnosti jsou ve správě krajské příspěvkové organizace Muzeum Bruntál a dalších nemovitosti v Bruntále - budovy střední průmyslové školy, obchodní akademie, domova mládeže, Opavě - budovy střední průmyslové školy, dětského domova, školní jídelny a Vrbně pod Pradědem - budovy základní školy, školní družiny a jídelna dětského domova.

Vicehejtman Josef Babka koncem minulého roku požádal všechny obce v Moravskoslezském kraji o vyjádření, zda vůči nim církve či církevní organizace uplatňují majetkové nároky. Ze získaných informací aktuálně vyplývá, že církve či církevní organizace uplatňují majetkové nároky vůči 16 obcím v kraji. Obcí na Bruntálsku se také dotýkají nároky někdejšího Německého řádu. Kromě něj uplatňuje nároky vůči některým obcím i Římskokatolická církev. Vedení Moravskoslezského kraje je s dotčenými obcemi v kontaktu, je připraveno jim pomoci. Situaci ohledně restitučních nároků církví a církevních organizací řeší také v součinnosti s Asociací krajů České republiky.

Jedná se: ve 3 případech o nároky Československé provincie Milosrdných sester Panny Marie Jeruzalémské - Andělská Hora, Ryžoviště, Vrbno pod Pradědem, ve 3 případech o nároky České provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě - Bruntál, Jiříkov, Karlova Studánka, v 6 případech o nároky Římskokatolické církve - Bílčice, Dětmarovice, Hukvaldy, Rychvald, Třebom, Rýmařov, v 1 případě o nárok Slezské církve evangelické - Nýdek, v 1 případě o nárok Konventu Minoritů - Krnov, v 1 případě o nárok Českého velkopřevorství Suverénního řádu Maltézských rytířů - Hlinka, v 1 případě není žalobce identifikován.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky