Vedro a zápach mučí lidi

Alespoň na chvíli. No řekněte, nebylo by fajn, sebou teď na chvíli praštit do sněhu? foto: iHorizont
Alespoň na chvíli. No řekněte, nebylo by fajn, sebou teď na chvíli praštit do sněhu? foto: iHorizont
Neděle, 26. 6. 2016, 14:51 -

„Celkový počet událostí, které musí záchranáři v Moravskoslezském kraji řešit, se od středy pohybuje nad hranicí tří set za čtyřiadvacet hodin a převyšuje tedy dlouhodobý průměr. Jen v pátek činilo navýšení přibližně pětadvacet procent a záchranáři měli na kontě 370 případů. Služby se tak pro řadu posádek stávají enormně náročné,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Jednoznačný je nárůst kolapsových stavů. Od poloviny pracovního týdne jich ZZS MSK zaznamenala téměř stovku. Jen během soboty musely posádky ošetřit tři desítky takto postižených na ulicích, v obchodech, při cyklistických závodech, na zahradě, stejně jako v bytech. Nejvíce bylo seniorů, mezi postiženými však byly i mladí lidé. „Vyšší je výskyt oběhových a dechových obtíží, bolestí na hrudi, záchvatů, či například závratí,“ doplnil Humpl.   

Kapesník na nos

Jelikož vysoké teploty střídají sem tam krátké prudké deště, klima se začíná podobat například tomu singapurskému. Ani po bouřce se nedostavuje onen pocit čerstvého příjemného zápornými ionty nabitého vzduchu, ale tropy. Jen člověk vyjde ven, má věci na sobě promočené a není to od potu.

S tím souvisí i zápach, neboť se zahrady, dvorky a hnojiště zapařují. „Do domu se nám line nelibá vůně z odpadů, ze dřezu, a taky z hospodářství. Nepamatuji si, že by výběhy pro zvířata někdy tak moc zapáchaly,“ podotkla žena z Písku na Jablunkovsku.

Ostatně stačí se projít kolem popelnic nebo slabě tekoucího potoka a rozhodně to není o romantice zurčící strouhy. Lepší je si zacpat nos. „Nejsme na to zvyklí. Já mám mnohem raději vysoké suché teploty, které občas vystřídá alespoň den trvající déšť. V tomto klimatu my Evropané trpíme, jsme unavení a otrávení,“ myslí si Roman Czeczotka. iHorizont.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky