Ve Vsetíně představili studii na úpravy břehů Bečvy

Čtvrtek, 19. 10. 2017, 8:26 - VSETÍN - Ve Vsetíně byla představena studie řešení ochrany města před stoletou vodou s bezpečnostním převýšením o půl metru, kterou připravují projektanti Ateliéru 8000. Pro město Vsetín je to však i příležitost využít této investice pro zpřístupnění a využití břehů Bečvy občany s cílem vytvořit příjemný městský prostor pro trávení volného času a relaxaci.

Projekt obsahuje návrh jak samotného řešení protipovodňových úprav Vsetína, tak i možnost využít hodnotný charakter řeky protékající městem s cílem rozvinout její společenský, ekonomický, ale i rekreační potenciál,“ zdůraznil místostarosta Tomáš Pifka s tím, že je v plánu vybudovat po obou březích nové venkovní prvky, jako jsou terasy určené k venkovnímu posezení, chodníky pro pěší od Snahy až po nemocnici, místa pro odpočinek, cyklostezku pro pěší, cyklisty, inline brusle či maminky s kočárky. Záměrem města je také rozšířit Cyklostezku Bečvu pro průjezd Vsetínem, neboť v současné době je již její kapacita nedostačující.

„Město Vsetín má hotový geologický průzkum, který ukázal, že do dna řeky lze provést prohrábku, tedy jakési snížení dna. V současné době je ideová situace řešení zaslána strategickému expertovi, který investici posuzuje z hlediska ekonomiky,“ informoval místostarosta Pifka. Poté bude následovat zpracování projektové dokumentace pro územní rozhodnutí. Protipovodňová opatření na řece Bečvě bude ze svého rozpočtu hradit Povodí Moravy, s. p. případně Ministerstvo zemědělství ČR, jež jsou v této stavbě městu Vsetín partnery. Úpravy břehů Bečvy pro relaxační využití pak bude investicí Vsetína, které se bude snažit využít na tuto akci dotační tituly. 

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky