Vánoce nahrávají zlodějům. Statistika v našem kraji je neúprosná

Středa, 21. 12. 2016, 9:13 - OSTRAVA - Vánoce by měly být svátky klidu. Zloději se však nerozpakují loupit ani na Štědrý den. Jsou k tomu totiž vhodné podmínky. Lidé se houfně navštěvují a nikomu není podezřelá přítomnost cizích lidí v domě nebo okolí. To je živná půda pro zloděje. Jen za loňský prosinec evidovala policie v souhrnu škodu po vloupáních za 158 milionů korun. Na Moravskoslezský kraj připadají škody v hodnotě přes 8 milionů korun, což je více než 7% nárůst oproti součtu předchozích měsíců, s počtem 283 vloupání. Jedná se pouze o nahlášené škody Policii ČR, celkově tak mohou být čísla daleko vyšší.

Zloději využívají toho, že lidé navštěvují mezi svátky své známé a příbuzné a opouštějí své domovy nebo vyspávají po nočních oslavách. Jsou pak schopni se pomocí osvědčených metod velmi tiše dostat do bytu a zde si vzít, co potřebují. „Interval mezi půlnocí a druhou hodinou ranní pak bývá z hlediska možného vloupání nejrizikovější. Až 90 % vniknutí do bytů se uskutečňuje přes obyčejné vstupní dveře, v nižších podlažích pak i okny a balkony,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností z Nextu.

Zkušenosti policistů dokládají, že pachatelé jednají zcela bez skrupulí a mohou vás překvapit třeba za štědrovečerním stolem. „Za všechny mohu jmenovat případ, kdy se zloděj nehlučně vkradl do jednoho bytu a doopravdy překvapil rodinu u štědrovečerní večeře,“ popisuje Ivan Pavlíček.

 Aby vás zloději mohli vykrást, vůbec dnes již nemusí používat hrubé nástroje, jako páčidlo, vrtačku nebo jiné obvyklé postupy násilného vniknutí. K dispozici mají mnohem jemnější a sofistikovanější možnosti – třeba SG metodu neboli bumping, pomocí které se dostanou do bytu či domu během několika vteřin a ani při tom nepoškodí zámek.

 „To základní a nejjednodušší, co můžete proti vloupání udělat je zamykat dveře, i když jste doma. Účinnou ochranu vám však poskytnou pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně třetí, lépe však čtvrté bezpečnostní třídy,“ uzavírá Ivan Pavlíček.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky