Válečný hrdina obdrží další finanční dar

Město již léta pomáhá svému jedinému žijícímu čestnému občanovi, Gruzínci I.L. Kandarelimu
Město již léta pomáhá svému jedinému žijícímu čestnému občanovi, Gruzínci I.L. Kandarelimu
Neděle, 17. 1. 2016, 8:49 - OPAVA - Také letos vypomůže město bývalému sovětskému vojákovi, který se zúčastnil na jaře roku 1945 osvobozovacích bojů o Opavu, finančním darem. Konkrétně 20 tisíci, které však budou na účet odeslány v dolarech. Iraklij Levanovič Kandareli, plukovník v záloze, žije v gruzínském městě Gori zhruba 85 kilometrů od Tbilisi. Letos v listopadu oslaví již 93. narozeniny.

„Je to jediný žijící čestný občan Opavy,“ připomněla mluvčí města Lada Dobrovolná a dodala, že čestné občanství získal v roce 1974, tehdy společně s dalšími třemi sovětskými vojáky, kteří se také zapojili do osvobozovacích bojů o Opavu. Ti už ale nežijí.

„Podle informací, které máme, jsou v Gruzii finanční náklady na bydlení a stravu přibližně stejné jako u nás. Pan Kandareli ,válečný veterán a hrdina, přitom pobírá důchod v měsíční výši zhruba 2850 korun. Žije opravdu v nuzných podmínkách. Peníze, které mu pošleme, využije především na zajištění potřebných léků,“ uvedl tajemník opavského magistrátu Tomáš Elis.

Peníze město Gruzínci zaslalo v minulosti již několikrát. Vždy se jednalo o částky v rozmezí 15 až 30 tisíc korun, naposledy obdržel finanční dar ve stejné výši jako letos před dvěma lety.

„S panem Kandarelim je město stále v písemném styku. Opavu v minulosti několikrát navštívil, například u příležitosti 750 let jejího založení,“ dodal tajemník. 

Čestné občanství podle nového řádu bylo v Opavě poprvé uděleno v roce 1842. Tehdy ho získali profesoři opavského gymnázia Thomas Zaunar a Faustin Ens. První zmínky lze však najít již v Knize opavských měšťanů, která je vedena od roku 1723. Do této knihy se po projednání v městské radě zapisovala jména obyvatel, jímž bylo uděleno právo měšťanské. Do roku 1850 je zde uvedeno 3,5 tisíce jmen. V současné době je na seznamu zapsáno celkem 25 držitelů čestného občanství, mezi nimi například Petr Bezruč, Zdeněk Nejedlý, T. G. Masaryk, Edvard Beneš, Pavel Tigrid a Václav Havel. Po osvobození republiky zde figurovali také Klement Gottwald a J.V. Stalin, v roce 1995 je však zastupitelé této pocty zbavili.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky