V úterý pořádáme na Masarykově náměstí Masopust

Masopust
Masopust
Neděle, 3. 3. 2019, 9:15 - V úterý 5. března vypukne na Masarykově náměstí masopustní veselí s jarmarkem, hudebními vystoupeními, nejrůznějšími taškařicemi, tradičními maskami i průvodem provázeným hudebníky.

V úterý 5. března vypukne na Masarykově náměstí masopustní veselí s jarmarkem, hudebními vystoupeními, nejrůznějšími taškařicemi, tradičními maskami i průvodem provázeným hudebníky. Akci pořádá Ostravské muzeum, město Ostrava a městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz. Masopust bude tentokrát na téma „Znovuzrození v renesanci“. Od 10 do 19 hodin budou na náměstí stánky s domácí zabijačkou, sladkými i slanými pochutinami a lahodnými nápoji, uvidíte potulné kejklíře, flašinetáře, pouliční divadlo, masopustní maškary a uslyšíte renesační melodie.

Vedle tradičního ostravského masopustu, jehož jádrem je maškarní průvod ulicemi centra Moravské Ostravy, závěrečné Zabíjení kozla a Pochovávání basy, můžete v hlavním programu na Masarykově náměstí již od 15. hodiny sledovat lidové divadlo ve stylu italské commedie dell´arte, která se zrodila právě v době renesance, na ni volně navazující hudební divadlo ve stylu karnevalu v Benátkách, poslouchat renesanční písně a tance, ale i regionální lidové tance v podání ostravských dětských folklorních souborů. Důležitým aktem bude opět slavnostní předání masopustního práva účastníkům maškarního průvodu a veškerého masopustního veselí.

Začátek maškarního průvodu ulicemi centra Moravské Ostravy, do kterého se může zapojit kdokoliv z řad veřejnosti, je stanoven na 17 hodin z Masarykova náměstí. Po 18 hodině Masopust uzavřou tradiční scénky zabíjení kozla, pochovávání basy a nadcházející období půstu předznamená smuteční průvod s basou kolem náměstí.

Více na  www.masopustostrava.cz. 

Masopust
Masopust
 

« zpět do rubriky