V Třineckých železárnách začala vyzdívka koksárenské baterie

Úterý, 5. 1. 2016, 14:29 - TŘINEC - První cihlu nové vyzdívky koksárenské baterie dnes v poledne položil generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek. Připojili se i výrobní ředitel Česlav Marek a technický ředitel Henryk Huczala. Začala tak nejvýznamnější část modernizace zařízení označovaného jako KB 11, které pro huť vyrábí koks. Akce začala na podzim loňského roku a je svou výší přesahující miliardu korun jednou z nejvýznamnějších investic hutě do obnovy technologií.

Uhlí se do baterie po dokončení všech nezbytných prací vrátí podle předpokladu v listopadu letošního roku. Na plný výkon pak má najet v prosinci 2016. „Instalujeme zde modernizované technologické zařízení, včetně nových i rekonstruovaných obsluhovacích strojů. Předpokládáme, že nová baterie vydrží minimálně dalších pětadvacet let,“ upřesnil Jan Czudek.

Generální oprava jedné ze dvou baterií s výrobní kapacitou 350 kilotun suchého koksu za rok je rozpočtována na 1,2 miliardy korun. Výroba probíhá v 72 koksovacích komorách, které byly uvedeny do provozu v roce 1962, před 23 lety prošly generální opravou. Druhá koksárenská baterie KB 12 byla modernizována v roce 2011.

Koks je jednou ze základních surovin pro výrobu surového železa. Oprava baterie bude probíhat nepřetržitě, proto byl nad koksovou baterií postaven vytápěný hangár, aby mohli zedníci pracovat každý den za jakéhokoliv počasí. Samotné vyzdívky budou podle harmonogramu prací dokončeny ke konci května, poté se začne s montáží technologického zařízení. O velikosti investice svědčí fakt, že na vyzdívky bude použito bezmála 10 tisíc tun zdících materiálů.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky