V Třinci se začal po odstávce vyrábět koks v obou bateriích

Generální ředitel Jan Czudek dává pokyn k vytlačení koksu
Generální ředitel Jan Czudek dává pokyn k vytlačení koksu
Pondělí, 24. 10. 2016, 12:25 - OSTRAVA - První koks dnes, v pondělí 24. října v 10 hodin, vytlačily stroje po rozsáhlé modernizaci koksárenské baterie KB 11 v Třineckých železárnách. Stalo se tak po 435 dnech od zastavení baterie. Zařízení se tímto uvádí do zkušebního provozu, do plného najede přibližně kolem Vánoc a vydržet by mělo minimálně 20 let.

„Jde o rozsáhlou modernizaci jedné ze dvou našich koksárenských baterií, která si vyžádala náklady ve výši 1,2 miliardy korun, a řadí se tak k nejvýznamnějším investicím hutě do obnovy technologií v posledních letech,“ konstatoval místopředseda dozorčí rady hutě Ján Moder. Připomněl, že koksárenská baterie KB 12 byla modernizována v roce 2011.

Baterie KB 11 byla odstavena 14. srpna 2015, po 23 letech od předchozí generální opravy. Nosnou částí modernizace je zbrusu nová vyzdívka koksárenské baterie. Vyžádala si 10 tisíc tun žáruvzdorného materiálu, který nyní tvoří 72 komor. V jedné komoře vzniká ze 17 tun kvalitního upěchovaného uhlí 12,5 tuny suchého koksu. Celý proces trvá při teplotě přes 1 200 stupňů Celsia asi 21 hodin. Rekonstrikce stála 1,2 miliardy korun.

„Během této investiční akce jsme obnovili technologické zařízení provozu včetně pořízení nových obsluhovacích strojů. Baterie tak plní veškeré požadavky nejlépe dostupných technik (BAT) i přísných ekologických limitů,“ uvedl generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.

Nové technologie přispějí ke snížení množství emisí v ovzduší, modernizovaná baterie je vybavena odsáváním, takže plyn vznikající při styku uhlí se žhavou stěnou komory je zachycen a vyčištěn. Koksárenský plyn je dál využíván jako palivo a spolu s vysokopecním plynem zpětně používán při výrobě koksu.

Koks se v Třinci na „nové koksovně“ vyrábí od roku 1962. Roční spotřeba Třineckých železáren se pohybuje okolo 700 000 tun koksu. Plně ji pokrývá vlastní výroba ve dvou bateriích KB 11 a KB 12.



redakce Ostrava Online

 

 

 

« zpět do rubriky