V roce 2015 byl v Ostravě vykázán rekordní počet lidí

Čtvrtek, 4. 2. 2016, 11:30 - OSTRAVA - Zatímco v Moravskoslezském kraji vloni při meziročním srovnání poklesl počet vykázaných, v Ostravě bylo vykázáno nejvíc lidí v celé historii - vykázat z obydlí lze od roku 2007.

Tým, specializující se na řešení domácího násilí na Ostravsku, vykázal v roce 2015 rekordních 52 osob z obydlí. Pro srovnání lze nabídnout i statistická čísla uplynulých let: rok 2007 – 47 osob, 2008 – 35 osob, 2009 – 28 osob, 2010 – 42, 2011 – 48 osob, 2012 – 37 osob, 2013 - 38, 2014 – 42 vykázaných. V České republice lze vykázat násilnou osobu z obydlí od roku 2007. Z ostravských domácností tak za tu dobu bylo vykázáno již téměř 370 osob.

Specialisté však v roce 2015 poskytli také poradenskou pomoc či konzultace, a to téměř ve dvou stech případech. V Ostravě existuji čtyři speciální policejní poradenská místa pro osoby ohrožené domácím násilím.

Byla zřízena v předchozích letech a lidé je mohou navštívit na policejních služebnách policie v Masné ulici  v centru Ostravy, v Ostravě - Porubě 1 na Dělnické ulici, Ostravě - Mariánských Horách na Strmé ulici a v Ostravě - Hrabůvkce na ulici Dr. Martínka.

Prvenství náleží opět Ostravě, protože první speciální poradenské místo bylo zřízeno v roce 2013 právě v našem krajském městě. Posléze se inspirovala k obdobné službě i další území, například v Jihomoravském kraji. Další informace ke zřízení místa naleznete na http://www.policie.cz/clanek/poradesnka-mista.aspx.

Z výslechů obětí vyplývá, že při incidentech domácího násilí čelily nejen vulgaritám, ale také bití, škrcení, ranám pěstí, kopání a útokům na lidskou důstojnost. Byly izolovány od okolí a žily v permanentním strachu. Oběti utrpěly různá zranění, přesto násilí neoznamovaly a nenechaly se ošetřit.

Vloni policisté rovněž vykazovali z domácností opakovaně a to celkem šestkrát. Mezi opakovaně vykázané osoby patří i dva rekordmani, které policisté vykázali dokonce čtyřikrát. Pět vykázaných nerespektovalo toto rozhodnutí a bylo tak podezřelých z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Nejčastěji se jednalo o vztahy mezi manželi - 20 případů), druhem a družkou - 19 událostí. Stoupl počet případů, kdy násilné osoby při útoku užily zbraně - nůž, boxer, baseballovou pálku, nůžky, ale i židle, berle.

Nejčetnější domácím násilím ohroženou skupinou jsou děti. Při incidentech, po kterých následovalo vykázání, šlo celkem o 52 dětí do 18 let. Mezi osobami ohroženými bylo 44 dospělých a 23 seniorů. Je zřejmé, že se většina případů se odehrává v rodinách, ve kterých žijí děti. A zvyšuje se také počet případů, kde figurují osoby ohrožené v seniorském věku.

Jak pro děti, tak seniory, ostravská policie, zavedla do praxe speciální materiály. Jsou určeny pro informování o možnostech řešení násilí, další zas k eliminaci traumatizace zúčastněných při konaných úkonech. V rámci projektu „Místo činu? Domov!!“ vznikly jak speciální tiskoviny pro děti, tak jsou využívány hračky, které si dítě odnáší sebou domů. Pro seniory byly rovněž vytištěny tiskoviny, s většími písmeny.

redakce Ostrava Online

Tým, specializující se na řešení domácího násilí na Ostravsku, vykázal v roce 2015 rekordních 52 osob z obydlí. Pro srovnání lze nabídnout i statistická čísla uplynulých let (2007 – 47 osob, 2008 – 35 osob, 2009 – 28 osob, 2010 – 42, 2011 – 48 osob, 2012 – 37 osob, 2013 - 38, 2014 – 42 vykázaných). V České republice lze vykázat násilnou osobu z obydlí od roku 2007. Z ostravských domácností tak za tu dobu bylo vykázáno již téměř 370 osob.

Specialisté však v roce 2015 poskytli také poradenskou pomoc či konzultaci a to téměř ve dvou stech případech. V Ostravě existuji čtyři speciální policejní poradenská místa pro osoby ohrožené domácím násilím. Byla zřízena v předchozích letech a lidé je mohou navštívit na policejních služebnách Ostrava-střed (Masná ulice), Ostrava-Poruba 1 (Dělnická ulice), Ostrava-Mariánské Hory (ulice Strmá) a Ostrava-Hrabůvka (ulice Dr. Martínka). Prvenství náleží opět Ostravě, neboť první speciální poradenské místo bylo zřízeno v roce 2013 právě v našem krajském městě. Posléze se inspirovala k obdobné službě i další území (Jihomoravský kraj). Další informace ke zřízení místa naleznete na http://www.policie.cz/clanek/poradesnka-mista.aspx.

Z výslechů obětí vyplývá, že při incidentech domácího násilí čelily nejen vulgaritám, ale také bití, škrcení, ranám pěstí, kopání, atakům na lidskou důstojnost. Byly izolovány od okolí a žily v permanentním strachu. Oběti utrpěly různá zranění, přesto násilí neoznamovaly a nenechaly se ošetřit. Je vhodné znovu dodat, že osoby ohrožené domácím násilím mohou kontaktovat specialisty na některém z našich poradenských míst.

Vloni policisté rovněž vykazovali z domácností opakovaně a to celkem šestkrát. Mezi opakovaně vykázané osoby patří i dva rekordmani, které policisté vykázali dokonce počtvrté (pro doplnění, další čtyři opakovaně vykázaní opustili domácnost podruhé). Pět vykázaných nerespektovalo toto rozhodnutí a bylo tak podezřelých z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

 

Rok 2015 pod drobnohledem

 

Ostravští policisté vykázali celkem 52 osob (51 mužů a 1 ženu). Nejčastěji se vykazovalo v srpnu (devětkrát), následoval říjen (osm případů) a šest osob bylo vykázáno v dubnu a červenci. Na opačné straně spektra stál únor a květen s jediným vykázáním. Teritoriálně je nejčastějším místem, kde dochází k vykázání, obvod Poruby (Poruba 1 – 14 případů, Poruba 2 – 9 vykázaných), následují Vítkovice (9 událostí). Pětkrát se vykazovalo v lokalitě Hrabůvky a Přívozu.

Nejčastěji se jednalo o vztahy mezi manželi (20 případů), druhem a družkou (19 událostí). Stoupl počet případů, kdy násilné osoby při útoku užily zbraně (nůž, tzv. boxer, baseballovou pálku, nůžky, ale i židle, berle aj.). Nejčetnější domácím násilím ohroženou skupinou jsou děti (při incidentech domácího násilí, po kterých následovalo vykázání), celkem 52 dětí ve věku 0 – 18 let. Mezi osobami ohroženými (u případů vykázání) bylo 44 dospělých a 23 seniorů. Z uvedeného je zřejmé, že většina případů se odehrává v rodinách, ve kterých žijí děti. A zvyšuje se také počet případů, kde figurují osoby ohrožené v seniorském věku.

Jak pro děti, tak pro seniory, opět ostravská policie, zavedla do praxe speciální materiály. Jsou určeny pro informování o možnostech řešení násilí, další zas k eliminaci traumatizace zúčastněných při konaných úkonech. V rámci projektu „Místo činu? Domov!!“ vznikly jak speciální tiskoviny pro děti, tak jsou využívány hračky, které si dítě odnáší sebou domů. Pro seniory byly rovněž vytvořeny tiskoviny, s většími písmeny, lupami.

Vše detailně na http://www.policie.cz/clanek/misto-bezpeci-domov.aspx.

 

 

Vykázání v Moravskoslezském kraji

 

V roce 2015 vykázali policisté v Moravskoslezském kraji celkem 118 osob, což při meziročním srovnání znamená pokles (v roce 2014 bylo vykázáno 126 osob). Stejný zůstává počet vykázaných žen, v roce 2014 i 2015 byly vykázány z obydlí čtyři ženy. Vloni došlo v kraji k poklesu počtu ohrožených dětí, žijících v domácnostech, ze kterých se vykazovalo. Zatímco v roce 2014 se jednalo o 84 dětí, vloni šlo o 66 dětí. Nejčastěji se vykazovalo vloni v Ostravě (52 vykázaných), na Opavsku (20 vykázaných, oproti 2014 – 19 vykázaných). Třetí pomyslná statistická příčka pak náleží Novojičínsku a Karvinsku s 16 vykázanými (zatímco v roce 2014 KI – 17 a NJ v roce 2014 – 11 osob). Nejméně se pak vykazovalo na Bruntálsku (6 případů, v roce 2014 9 vykázaných) a k výraznému poklesu došlo vloni na Frýdeckomístecku, neboť bylo vykázáno 8 osob, oproti 28 vykázaným v roce 2014.

Nejčastěji se vloni v Moravskoslezském kraji vykazovalo v srpnu (17 případů), v roce 2014 v květnu (rovněž 17 případů). Druhým měsícem byl pak říjen s 12 vykázanými (v roce 2014 pak březen s 15 vykázanými).

 

 

Kazuistika

 

Ostravští kriminalisté vedou vyšetřování okolností zvlášť závažných zločinů týrání osoby žijící ve společné domácnosti, týrání svěřené osoby a vydírání. 22letý muž je podezřelý, že po dobu zhruba tří let fyzicky napadal svou partneru. V důsledku zlého nakládání, četných fyzických útoků a bití, kterému čelila, žena utrpěla zranění, nicméně ve strachu nikdy nevyhledala ošetření lékaře a věc ani neoznámila. Muž měl ženu napadat i v době její gravidity. Na sklonku minulého roku pak měl napadat i dvě nezletilé děti. Ženě pak měl zakázat, aby děti nechala ošetřit.

Policisté zadrželi podezřelého muže, zahájili jeho trestní stíhání a podali podnět ke vzetí obviněného do vazby. Soud muže do vazby vzal. Vyšetřování pokračuje.

 

 

Kazuistika (nerespektování vykázání)

 

Sdělení podezření pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání si na konci roku 2015 vyslechl 57letý muž, který byl vykázán z obydlí v posledních prosincových dnech. Přes uvedené rozhodnutí ležel následný den po vykázání před dveřmi předmětného bytu, načež měl do bytu vstoupit za účelem návštěvy toalety a téměř ve třiceti případech kontaktovat prostřednictvím mobilního telefonu ohroženou osobu. Jednání se mělo opakovat i druhý den po vykázání, kdy měl ležet ve sklepní kóji domu.

 

 

 

Další statistické ukazatele za rok 2015 související s protiprávním jednáním na území Moravskoslezského kraje jsou uvedeny v prezentaci a byly zveřejněny na tiskovém brífinku, detailně viz http://www.policie.cz/clanek/krajske-reditelstvi-severomoravskeho-kraje-zpravodajstvi-dobre-zpravy.aspx.

 

 

 

« zpět do rubriky