V Ostravě soutěžili dopravní policisté

Neděle, 29. 5. 2016, 11:01 - OSTRAVA - Praktické dovednosti a teoretické znalosti si porovnali moravskoslezští dopravní policisté v pátek 27. května. Klání se konalo v rámci každoroční soutěže Regulovčík roku.“ Organizace se opět ujali policisté odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Záštitu nad konáním akce převzal ředitel krajského ředitelství Tomáš Kužel. Soutěže se zúčastnilo celkem 18 vybraných dopravních policistů ze všech dopravních inspektorátů, oddělení silničního dohledu a dálničního oddělení Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Dopravní policisté soutěžili ve třech kategoriích - praktické ukázce řízení křižovatky, technice jízdy a teoretických znalostech. Nad praktickou zkouškou bděli čtyři rozhodčí: instruktor školního policejního střediska, zástupce Centra bezpečné jízdy a dva bývalí vedoucí dopravních inspektorátů. 

Poté se soutěžící, rozhodčí a členové organizačního štábu přesunuli do Ostravy - Mariánských Hor. Dopravní policisté změřili své praktické zkušenosti při řízení křižovatky u sídla ČEZ Energetické služby v Ostravě-Mariánských Horách (křižovatka ulic 28. října a Novinářská).

Protože se soutěžilo v dopoledních hodinách, měli soutěžící na rušné křižovatce, kde se kromě automobilů, autobusů a tramvají také hodně pohybovali chodci, opravdu plné ruce práce.

Zvlášť, když někteří řidiči při zjištění, že křižovatku neřídí semafor, ale policista, znejistěli a někteří začali zmatkovat. Tým rozhodčích hodnotil vystupování při převzetí a předání křižovatky, vyrovnání se s dopravní situací na křižovatce, přesnost a srozumitelnost pokynů. Jejich očím neunikla ani ústroj a celkové vystupování a vzhled při řízení křižovatky.

Po praktické zkoušce se konala další atraktivní část soutěže, a to jízda zručnosti. Soutěžící se museli poprat s projetím zatáčky se sníženou přilnavostí, slalomem mezi kužely, couváním mezi stojící vozidla, otočením vozidla na malém prostoru a zastavením vozu na určeném bodě. Každá sebemenší chybička se projevila v podobě trestných bodů.

Na závěr byla pro soutěžící připravena teoretická část v podobě testů. Policisté museli prokázat své znalosti nejen z dopravních předpisů, ale také z obecných zásad techniky jízdy a ze zákona o policii.

Po ukončení testů nastal čas, aby organizátoři shrnuli dosažené výsledky ve všech disciplínách. Soutěž byla vyrovnaná. Pouze jeden bod, což byl rozdíl mezi čtvrtým a třetím místem, rozhodl, že „pomyslný bronz“ získal nstržm. Mgr. Lukáš Fischer a druhou příčku prap. Martin Neděla.

Oba policisté jsou z dopravního inspektorátu územního odboru Opava. První místo obhájil loňský a předloňský vítěz pprap. Patrik Slíva z dopravního inspektorátu územního odboru z Frýdku - Místku. Putovní pohár převzal z rukou náměstka pro vnější službu Radíma Daňka a vedoucího odboru Jiřího Zlého. Policisté, kteří obsadili první dvě příčky, se zúčastní celorepublikového kola této soutěže, kterou budou na podzim pořádat policisté Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.



redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky