V Ostravě skončilo Mistrovství světa v požárním sportu

Neděle, 21. 8. 2016, 9:40 - OSTRAVA - V sobotu 20. 8. 2016 skončilo Mistrovství světa v požárním sportu, které bylo XII. MS mužů, III. MS žen, VII. MS dorostenců a III. MS dorostenek. I přes nestandardně krátký čas na přípravu se organizátorům podařilo zajistit řádný a velmi důstojný průběh celého mistrovství. Na své si přišli také diváci, kteří z tribuny Městského stadionu v Ostravě viděli hned několik nových světových rekordů, obdivuhodné sportovní výkony a zažili opravdovou sportovní atmosféru.

Závěrečný den patřil požárnímu útoku. Jako první nastoupili muži. Vítězným týmem se stalo družstvo ze Slovenska. Poté následovaly ženy. Nové Mistryně světa jsou Bělorusky.

Odpoledne patřil trávník Městského stadionu dorostenkám. Mistryně světa v kategorii dorostenky jsou ze Slovenska. Nás tým získal stříbrnou medaili.

Samotný závěr patřil naší nejúspěšnější kategorii – dorostencům. Mistrem světa této kategorie se stali závodníci z Běloruska.

Platí-li, že k úspěchu je zapotřebí vytrvalost, odhodlání i kus štěstí, pak v požárním sportu to platí obzvlášť. Důkazem jsou výsledky letošního Mistrovství světa, které přineslo několik překvapivých zvratů, nenaplněných očekávání, ale i nečekaných vítězství.

V celkovém pořadí družstev zvítězil v kategorii dorostenky tým z Ruska. V kategorii dorostenci zvítězili reprezentanti Běloruska. Mistry světa v kategorii muži jsou závodníci Běloruska. V kategorii žen mistrovské štěstí přálo reprezentantkám Ruska. Rusko si z Ostravy odváží 36 medailí, Bělorusové 26 a v České republice zůstává 16 medailí.



Mistrovství v Ostravě přineslo sedm nových světových rekordů. Novým držitelem světového rekordu ve výstupu na cvičnou věž je starší dorostenka Anna Starodymova z Ruska s časem 7,14s. Trojnásobnou držitelkou nových světových rekordů je ruská závodnice kategorie žen Ekaterina Chendakova ve výstupu na cvičnou věž s časem 7:14s, dále v běhu na 100 metrů s překážkami s časem 15:85 a v kategorii dvojboj s časem 23,31s.

V disciplíně běh na 100 metrů s překážkami vytvořil světový rekord také mladý ruský dorostenec Artem Habibullin s časem 17,02s.

V rámci týmových disciplín vytvořili nový světový rekord ve štafetě 4x100 metrů družstvo žen Ruska s časem 59,34s a tým mužů z Ukrajiny s časem 53,10. V požárním útoku nový světový rekord nepadl.

Mistrovství v číslech: Celkový počet účastnických zemí 16 (z toho jedna delegace), 37 družstev, 428 členů závodních družstev, 150 rozhodčích, 100 dobrovolníků, 2 sportoviště, 4 závodní disciplíny a 4 kategorie družstev, 7 nových světových rekordů, 90 udělených medailí, 12 600 porcí jídla, což jsou asi 4 620 kilogramů.

„Ráda bych poděkovala všem členům závodních týmů za připravenost a sportovní chování. Je zcela logické, že velmi krátký čas, který jsme na přípravu celého mistrovství měli, se musel v některých oblastech v průběhu mistrovství projevit.

Vše se ale nakonec díky pořadatelům, rozhodčím, technickým pracovníkům, dobrovolníkům a všem, kteří byli přímo nebo nepřímo do organizace zapojeni, podařilo a Mistrovství tak bylo příjemným setkáním s řadou nových přátelství nejen mezi závodníky, ale i organizátory“, řekla Monika Němečková, členka organizačního štábu a náměstkyně SH ČMS.

Po slavnostním vyhlášení výsledků, ocenění a oficiálním ukončení Mistrovství světa v požárním sportu 2016 byla cítit obrovská radost, dojetí i úleva. „Obrovská úleva, že jsme to zvládli. Zadostiučinění jsou i výsledky všech čtyřech našich mančaftů, které byly na bedně. V konkurenci Ruska, Běloruska, Ukrajiny Kazachstánu, Slováků to je obrovský úspěch“, řekl po slavnostním ukončení mistrovství vedoucí organizačního štábu Zdeněk Nytra.

„Jsme rád, že jsme se rozhodli uspořádat mistrovství právě zde v Ostravě a umožnili jsme tak všem, kteří se chtěli mistrovství účastnit přijet. Bylo to šílené rozhodnutí, uvědomovali jsme si, že čas jde proti nám. Hned jak jsme se takto rozhodli, okamžitě jsme vyslali impulsy na všechny strany. Velice vstřícně se k nám zachovalo Ministerstvo školství, Moravskoslezský kraj, Město Ostrava. Reklamní partneři, přesto že už měli rozpočty pro letošní rok vyčerpané, sáhli do svých rezerv a pomohli nám. Děkuji všem od Generálního partnera společnost Tatara Truck za finanční podporu až po Partnery, kteří nám poskytli věcné ceny, kterými jsme mohli obdařit závodníky nebo zajistit organizaci akce. Mé obrovské poděkování všem lidem od Ostravy až ke Karlovým Varům, kteří se na akci podíleli“, dodal Zdeněk Nytra.



redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky