V Opavě budou pozorovat přechod Merkuru před Sluncem

Středa, 4. 5. 2016, 7:37 - OPAVA - V pondělí 9. května se odehraje nad územím České republiky téměř v celém průběhu poměrně vzácný přechod Merkuru před Sluncem. Úkaz nastává přibližně 13 krát za století a v Česku byl naposledy pozorovatelný v květnu roku 2003. Jde tedy o mimořádnou astronomickou událost. Studenti a pedagogové Ústavu fyziky na Slezské univerzitě v Opavě pro tuto příležitost přichystali veřejné pozorování, které se uskuteční na Bezručově náměstí v Opavě od 13 do 18 hodin. Samozřejmě v případě, že to počasí dovolí a Slunce bude na obloze vidět.

Malý Merkur s úhlovým průměrem pouhých 12" bude viditelný pouze prostřednictvím dalekohledů se speciálním filtrem či projekcí. Celá doba přechodu bude přitom trvat přes 7 hodin.

Vše začne vstupem Merkuru před levý okraj slunečního disku okolo 13 hodin 12 minut SELČ. Samotný vstup před neostrý sluneční okraj potrvá asi 3 minuty a odehraje se vysoko nad obzorem, prakticky v pravé poledne. Zbytek raritní podívané proběhne v odpoledních a večerních hodinách a planeta v podobě černého puntíku se bude sunout před spodní polovinou kotouče naší mateřské hvězdy směrem dolů. Slunce s Merkurem zapadá na našem území jen krátce před závěrem úkazu.

Při úkazu bude zároveň na východ od Slunce k nalezení Měsíc ve fázi úzkého srpku necelé tři dny po novu. Na opravdu čisté obloze jej bude snadné pozorovat za bílého dne. Po západu Slunce půjde o pěkné završení pozorování – měsíční srpek za soumraku doplní i zbytek tváře Měsíce „zářícího“ popelavým svitem. Další přechod Merkuru viditelný z našeho území nastane až 11. listopadu 2019 a spatříme z něj jen první polovinu. V celém průběhu nad českým obzorem proběhne až úkaz 13. listopadu 2032.

Pozorování bude probíhat v horní části Bezručova náměstí v Opavě a k dispozici budou po celou dobu konání úkazu demonstrátoři, kteří Vám nejen zprostředkují živý pohled do dalekohledu, ale také prohlídku doplní o povídání o Slunci a planetě Merkur. Pozorování je vhodné pro širokou veřejnost i pro děti.

Pozor! Pozorování Slunce je každopádně nebezpečnou aktivitou, proto se nesnažte mířit na Slunce neupravenými nebo neodborně upravenými dalekohledy, téměř jistě byste si přivodili vážný úraz oka.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky