V nově zrekonstruované kapli Panny Marie Pomocné v Bílovci se konají říjnové pobožnosti

Čtvrtek, 20. 10. 2016, 9:25 - BÍLOVEC - V říjnu byla v Bílovci po třech měsících dokončena rekonstrukce kaple Panny Marie Pomocné v hodnotě zhruba 300 tisíc korun. Nyní se tu každou neděli odpoledne konají říjnové růžencové pobožnosti, které věřící z Bílovce spolu s májovými bohoslužbami v kapli obnovili po roce 1989.

„Říjnové pobožnosti navazují na historii, kdy po letních pracovních měsících na polích měli věřící na podzim více času na modlení a rozjímání," upřesňuje děkan Lumír Tkáč.

Místostarostka města Bílovce Hana Burianová podotýká, že letos bylo kromě jiného upraveno okolí kaple, vybudován chodník a opraveno prostranství před vchodem.  „Kaple byla také vymalována a má novou fasádu,” doplňuje místostarostka a dodává, že drobné stavební úpravy  město plánuje i v roce 2017. Důvod je jasný. Kaple Panny Marie Pomocné patří k významným historickým památkám města.

Na  poutním místě Panny Marie Pomocné se studánkou, jíž byla přisuzována léčebná moc, se občané Bílovce scházeli už v 19. století, kdy zde byla postavena původní dřevěná kaplička. Ve třicátých letech 20. století vyhořela a byla nahrazena kapličkou zděnou. Po druhé světové válce kaple chátrala a oživení se dočkala až ke konci století zejména zásluhou několika bíloveckých občanů. „Z rekonstrukce kaple máme velkou radost," usmívá se osmdesátiletý Jiří Melecký z Bílovce, který se spolu s několika dalšími dobrovolníky už více než deset let brigádnicky podílí na údržbě kapličky i jejího okolí. „Starší občané si nejvíce pochvalují nové chodníky a snadnější přístup ke kapli. Je ve svahu, takže před úpravou jsme se k ní dostávali náročně jen po schodech," říká Jiří Melecký a dodává: „Je to krásné místo, někteří lidé sem chodí nejen na pobožnosti, ale i ve všední dny, jen tak posedět, zastavit se v každodenním kvapu.”



redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky