V našem kraji příbývá krádeží dřeva

Čtvrtek, 25. 2. 2016, 9:18 - OSTRAVA - Inspektoři z oddělení ochrany lesa Oblastního inspektorátu Ostrava České inspekce životního prostředí zjistili případy krádeží dřeva a nelegální skládky odpadů na lesních pozemcích určených k plnění funkce lesa v okolí Orlové a na Karvinsku. Stromy byly káceny ruční pilou a střední části kmenů byly odváženy na dvoukolácích a kolečkách.

„Lesy plní v oblasti ostravsko - karvinské aglomerace významnou úlohu. Nelegální těžbou dochází k poškozování lesních porostů a to nejen ke škodě na dřevní hmotě vlastníků, ale i ke škodám na celospolečenských funkcích lesa. V řešení krádeže dříví z lesních porostů jsme požádali o součinnost městskou policii, která potvrdila narůstající trend nelegálního kácení stromů v lesích i mimo les, ale upozornila také na organizované skupiny, které přecházejí z krádeží kovů právě na krádeže dříví,“ řekl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu Ostrava České inspekce životního prostředí

V případech ohrožení nebo poškození životního prostředí v lesích ukládá inspekce pokuty až do výše pěti milionů korun. Vlastníci lesních pozemků si nemohou své pozemky chránit oplocením. Zákon o lesích totiž oplocování z důvodů vlastnických nebo za účelem omezení obecného užívání zakazuje. Dříví na otop lze legálním způsobem získat koupí z dřevoskladů, prodejen s palivem, ale i zakoupením na základě předchozí dohody s vlastníky lesa a jejich odbornými lesními hospodáři. Takto lze legálně odkoupit dříví  z jednotlivých nahodilých těžeb, zbytků po prořezávkách a probírkách v lesích, a to za podmínek určených vlastníkem lesních pozemků a jejich odborným lesním hospodářem.

„Společně s Městskou policií Orlová, Policií České republiky a s vlastníky lesních pozemků bych touto cestou rád vyzval ke spolupráci všechny spoluobčany, kterým lesy a dřeviny mimo les nejsou lhostejné,“ apeloval Kozubek.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky