V Moravskoslezském kraji stoupl počet vykázaných osob

Úterý, 26. 7. 2016, 9:43 - OSTRAVA - V prvním pololetí roku 2016 stoupl počet vykázaných osob z obydlí. Srovnáme-li prvních šest měsíců předchozích let, konstatujeme zvýšení počtu vykázaných. Letos moravskoslezští policisté vykázali z obydlí v uvedeném období 71 osob, v roce 2015 celkem 50 osob a v pololetí roku 2014 celkem 65 osob. Mezi letos vykázanými 71 osobami byla jedna žena (v roce 2015 žádná, v roce 2014 pak dvě ženy – informace k pololetí roku). Při incidentech domácího násilí bylo letos přítomno 32 dětí, vloni 27 a předloni 47 nezletilých.

Nejčastěji se vykazovalo v Ostravě (22 případů), druhou „příčku“ obsadilo Bruntálsko a Frýdecko-Místecko – obě teritoria s 12 vykázanými, následovány Novojičínskem s 11 vykázanými osobami. Nejméně osob bylo vykázáno na Opavsku a to šest (pro komplexnost doplňuji Karvinsko s osmi vykázanými v prvním pololetí).

Nejvíc se vykazovalo v lednu a to konkrétně v 17 případech, druhá pozice náležela měsíci „lásky“ květnu s 16 vykázanými. Nejméně osob bylo vykázáno v březnu a únoru, v každém měsíci se vykazovalo osmkrát.

Ostrava má speciální tým policistů

Ostrava má již tradičně největší podíl při vykázání násilných osob z obydlí v Moravskoslezském kraji Ostrava. Za dobu své existence vykázal z obydlí na deset dnů tento tým na území Ostravska celkem 391 osob (vykázat lze v ČR od roku 2007, souhrn případů do 30. 6. 2016).  Opakovaně jsme informovali o vzniku, genezi a působení speciálního týmu policistů, který je jediný v zemi (detailní informace naleznete na našem webu).

 Letos tito specialisté vykázali na Ostravsku celkem 22 násilných osob. Všechny vykázané osoby byli muži. Pokud bychom definovali vztah mezi ohroženou a násilnou osobu pak šlo v deseti případech o manžela, osmkrát o druha či přítele, třikrát byl vykázán syn a jednou vnuk. Nejčastěji bylo vykázání realizováno na území obvodního oddělení policie Ostrava-Poruba 1, celkem šestkrát. Druhá pozice náležela teritoriím Poruba 2, Zábřeh a Slezská Ostrava – vždy tři případy. Letošním „rekordmanem“ je muž, jež byl vykázán již počtvrté. Další byl vykázán třikrát a dva muži byli vykázáni podruhé. Při incidentech použili podezřelí zbraně celkem v jedenácti případech, jednalo se o sekery, nože, pivní láhev, křeslo…

Ovšem specialisté lidem rádi pomohou také poradenskou činností. Aktuálně v Ostravě existují čtyři poradenská místa na obvodních odděleních policie (Ostrava-střed, Ostrava-Poruba 1, Ostrava-Hrabůvka a Ostrava-Mariánské Hory). V prvním pololetí ostravští policisté realizovali poradenské konzultace v celkem 55 případech. Vzhledem ke specifiku ohrožené skupiny seniorů se těmto věnují členové týmu velmi intenzivně. Pomoc a poradenství seniorům lze v prvním pololetí sumarizovat na víc jak 60 hodin.

A k případům ohrožených seniorů náleží i jeden z ostravských „rekordmanů.“ V květnu byl vykázán počtvrté, navíc byl v minulosti opakovaně odsouzen pro týrání osoby žijící ve společném obydlí. Překvapením tak asi nebude, že i letos jsme tohoto vnuka obvinili z identického trestného činu, věc je již nyní v gesci státního zastupitelství. O předchozích atacích vůči 81leté seniorce jsem vás informovala v předchozích letech rovněž v souvislosti s kazuistikou domácího násilí.  Tentokrát měl 33letý vnuk užít k ataku křeslo, které měl ženě umístit na hlavu. Ta upadla a utrpěla zranění. Místo aby jí vnuk pomohl vstát, měl ji udeřit opakovaně do tváře. Žena utrpěla zranění, které ošetřil lékař. Atakem gradovaly předchozí urážky a slovní výpady vůči poškozené, kterou měl rovněž nabádat k odchodu do domova důchodců, aby „nepřekážela.“ V minulosti se měla žena při útoku před vnukem schovat ve skříni, poté co ji napadl a vyhrožoval zabitím.

Vykázán byl i 55letý muž, který měl svou ženu napadat několik let. Verbální a fyzické útoky, urážky, výhrůžky zabitím, psychické týrání měly být v domácnosti opakované a dlouhodobé. Ženu měl muž donutit, aby mu předávala pravidelně převážnou část svých příjmů, zakazovat jí nejen styk s okolím, ale její život měl kontrolovat i dalšími způsoby. Žena měla žít život dle mužových příkazů, od přídělu jídla po zákaz topení, v zimních měsících měli topit pouze dle mužem stanoveného systému. Žena měla stanoven způsob užití televizoru či režim spánku. Vůči poškozené mělo směřovat také nespočet sexuálních i fyzických ataků. Policejní komisař zahájil trestní stíhání muže pro trestné činy týrání osoby žijící ve společném obydlí a znásilnění. Soud akceptoval návrh na vzetí obviněného do vazby.

« zpět do rubriky