V Bohumíně odstartovala modernizace chlazení zimního stadionu

Úterý, 18. 4. 2017, 17:09 - BOHUMÍN – Sotva v bohumínském zimním stadionu skončila hokejová sezóna, vystřídali hokejisty řemeslníci. Pustili se do modernizace dosluhující chladicí technologie. Nová bude úspornější a ekologičtější. Práce odstartovaly v minulých dnech, a to odčerpáváním stávajících zásob chladicího čpavku.

„Před samotnou opravou se musí odčerpat staré zásoby čpavku, kterým jsme led ochlazovali. Do toho se pustila odborná firma, která jej přečerpala ze stávajícího systému do cisterny a odvezla jej k bezpečné likvidaci. Teď začne vypouštět z trubek chladicího zařízení solanku a nakonec dojde k postupné demontáži starého zařízení,“ sdělila Lenka Jochimová z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Dosluhující zařízení, které už mělo negativní vliv na kvalitu ledu, čeká v průběhu pěti měsíců generální oprava. „Výměny se dočkají čpavkové kompresory, kondenzátor, ventily a další komponenty systému. Zmenší se objem skladovaného čpavku, sníží se riziko možné ekologické havárie i provozní náklady z hlediska spotřeby energie, a to vše při zmenšení velikosti a náročnosti celé strojovny. Uvolněné místo ve strojovně proto využijeme jako skladovací prostory,“ vysvětlil vedoucí zimního stadionu Petr Lakomý.

Zatímco zastaralé zařízení využívalo ke chlazení 1 200 kilo nebezpečného čpavku, po výměně se jeho spotřeba sníží o více než polovinu. Celková výkonnost chlazení vzroste o dvacet procent. Přestavba chladicího systému na moderní automatizovanou technologii přijde na 10,8 milionu korun. Na obnovu zastaralého zařízení město získalo dotaci 8,5 milionu korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Práce by měly finišovat na sklonku letních prázdnin. „Budeme se snažit, aby výměna chlazení neovlivnila příští bruslařskou a hokejovou sezonu. Víme, že od září potřebují sportovci trénovat na příští ročník krajské soutěže,“ dodal Lakomý.



redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky