V Bílovci oslaví 25. výročí navrácení zvonů do kostela sv. Mikuláše

Pátek, 21. 10. 2016, 11:47 - BÍLOVEC - V neděli 23. října si občané Bílovce připomenou 25. výročí navrácení zvonů do kostela svatého Mikuláše. Tři původní zvony byly zničeny během 2. světové války, ve věži zůstal jen největší zvon ze 17. století. Tři chybějící zvony, které byly odlity v Pasově, darovali v roce 1991 městu bílovečtí rodáci – knězi Ernest a Adolf Kretschmerovi.

„Pětadvacetileté výročí opětovného umístění zvonů do kostelní věže má pro město velký symbolický význam. Tento akt chápeme jako důkaz přátelství a spolupráce a v tomto duchu se ponese celá slavnostní neděle," říká starosta města Pavel Mrva a dodává, že slavnostní akce se zúčastní také příbuzní obou kněží a delegace partnerského města Bad Neustadt v Německu. 

V devět hodin se v kostele sv. Mikuláše uskuteční mše, po ní vystoupí pěvecký sbor ze slovenského partnerského města Lipany. V městské knihovně mohou zájemci během neděle navštívit výstavu dobových fotografií, která autenticky zachycuje slavnostní navrácení a vysvěcení nových zvonů v roce 1991. 

Po celý den bude zpřístupněna také kostelní věž, kde si mohou návštěvníci zvony zblízka prohlédnout. Kromě nich bude v kostele vystavena také nová pamětní deska připomínající založení samostatné Československé republiky. Poté bude dva roky uložena v městském muzeu a po dvou letech – 28. října 2018 – bude u příležitosti stého výročí založení samostatného Československa slavnostně instalována v objektu bílovecké Besedy, který byl začátkem 20. století jedinou českou budovou ve městě.



redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky