Třinecké železárny měly za loňský rok zisk 2,78 miliardy

Čtvrtek, 30. 6. 2016, 12:52 - TŘINEC - Stabilní pozici na trhu potvrdily v loňském roce Třinecké železárny, když při výrobě 2 532 kilotuny oceli dosáhly čistého zisku 2,78 miliardy korun. Hospodaření hutě uzavřela tento týden valná hromada společnosti. Tržby z prodeje výrobků a služeb činily v loňském roce 36,921 miliardy korun.

„V době, kdy jsou nadbytečné kapacity celosvětovým problémem, se nám daří využívat naše výrobní zařízení téměř na 100 %, což je v této složité situaci na trhu v rámci Evropy unikátní. Opět jsme loni potvrdili pozici nejstabilnějšího zaměstnavatele v Moravskoslezském kraji,“ konstatoval předseda dozorčí rady Třineckých železáren Tomáš Chrenek. Podle něj je to zásluhou uvážlivého rozdělení investic do modernizace a rozvoje technologií, vyrovnaného portfolia výrobků v zákazníky požadované kvalitě a pochopitelně motivovaných zaměstnanců, bez jejichž umu by třinecká ocel nebyla na trhu uplatněna.

Více než 66 % produkce směřovalo na export, zejména do zemí Evropy. Nejprodávanějším výrobkem zůstává drát a tyčová ocel. Třinecké železárny vyrobily téměř stejné množství surové oceli jako v předchozím roce a udržely si postavení největšího výrobce oceli v České republice.

„Na výsledku hospodaření se pozitivně podepsal rok provozu modernizované kontidrátové tratě, která firmu dostala na absolutní světovou špičku ve výrobě válcovaného drátu,“ doplňuje místopředseda dozorčí rady Ján Moder. Za riziko ovšem považuje stále se zvyšující podíl exportu čínské oceli a případné uznání tržní ekonomiky, což by mělo neblahé důsledky v podobě omezení výroby pro ocelářské společnosti ve všech zemích Evropy. Země Evropské unie ovšem produkují ekologicky nejčistší a energeticky efektivní ocel.

„Čínské ani jiné konkurence se nebojíme, ale uznání této země jako tržní ekonomiky by znamenalo nastavení odlišných podmínek na trhu. Našim zákazníkům hodláme nabízet takové výrobky a služby, které se těmi konkurenčními nahradit nedají. Proto usilujeme o zavádění nových technologií, stálé zlepšování našich výrobků a zvyšování stupně finalizace,“ doplňuje generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.

Vysoká kvalita produktů udržuje třineckou huť mezi předními výrobci dlouhých výrobků, které se uplatňují zejména v automobilovém a strojírenském segmentu. Svůj podíl na tom má válcovaný drát, jehož se loni prodalo 937 kilotun, což představuje 39,4 % z celkových prodejů.

Druhým nejprodávanějším výrobkem je tyčová a profilová ocel, v roce 2015 se jí prodalo 571 kilotun. Produkce kolejnic a železničního příslušenství činila loni 278 kilotun, z nichž přibližně 80 % putovalo do zahraničí.

Huť v loňském roce proinvestovala 2,406 miliard korun, z toho 888 milionů tvořily dotace na dokončení ekologických staveb. V letošním roce firma plánuje desítky investičních akcí v celkovém objemu téměř 2,5 miliardy korun. K těm nejvýznamnějším patří dokončení modernizace koksové baterie, výstavba dvou nových žíhacích pecí, rekonstrukce plynočistírny a výstavba nového ohřívače větru.



redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky