Třinec povýší na statutární město

Čtvrtek, 14. 12. 2017, 15:03 - OSTRAVA - Krajští zastupitelé vyslyšeli prosbu města Třince a na svém zasedání dnes podpořili jeho snahu stát se statutárním městem. Poslanecké sněmovně parlamentu ČR proto předloží návrh na změnu zákona o obcích.

„Dostali jsme od Moravskoslezského kraje krásný dárek k Vánocům. Velmi si podpory krajských zastupitelů vážím. Vydali jsme se cestou návrhu změny zákona, kde hraje souhlas krajského zastupitelstva významnou roli. Cením si toho, že nám kraj na této cestě významně pomáhá,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská.

K tomu, aby město doplnilo stávající seznam 25 statutárních měst České republiky, udělali první krok na svém zasedání 12.  září třinečtí zastupitelé. Třinec se totiž může zařadit mezi statutární města jen změnou zákona o obcích. Třinečtí zastupitelé proto požádali Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje, aby předložilo Poslanecké sněmovně návrh změny výše uvedeného zákona.

Konečné slovo o zařazení Třince mezi statutární města tedy bude mít parlament. „Výsledek celého procesu bychom měli znát do léta příštího roku,“ podotkla starostka a dodala, že zařazením Třince mezi statutární města nedojde téměř k žádným změnám a nárůstu povinností, ani by to nemělo mít za následek zvýšení výdajů v rozpočtu. „Případné statutární město Třinec by nebylo členěno na městské obvody nebo městské části s vlastními orgány samosprávy,“ upřesnila.

Nové označení města Třince by bylo nejen otázkou prestiže, ale rovněž novou možností zapojit se do dalších projektů směřujících k rozvoji města Třince.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky