Třinec má koncept chytrého města a nové logo

Pátek, 23. 9. 2016, 8:23 - TŘINEC - Nalézat chytrá řešení, jak lidem zpříjemnit a usnadnit život, a zavádět je do praxe – to jsou hlavní myšlenky konceptu „Smart Třinec“ neboli „Chytrý Třinec“, který představila třineckým zastupitelům na jejich zasedání starostka Věra Palkovská spolu s předsedou Regionální rady rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci Davidem Sventkem.„Chceme, aby mladí lidé v našem městě chtěli žít a zakládat rodiny. K tomu jim nestačí pouze práce a bydlení, ale chtějí i profesně růst a zajímavě trávit volný čas. Chceme, aby jednou po nás mladí převzali štafetu v rozvoji města a pomáhali vytvářet podmínky pro důstojný život seniorů,“ vysvětlila myšlenku chytrého města starostka Věra Palkovská.

Třinec se na koncept chytrého města již dlouhou dobu připravuje. V dubnu letošního roku přistoupil s Moravskoslezským krajem a městem Ostrava ke Společné deklaraci o spolupráci na přípravě konceptu chytrého města (Smart city) a chytrého regionu (Smart region). Deklarace, kterou podepsali rovněž zástupci ministerstva životního prostředí a ministerstva průmyslu a obchodu, je zaměřena na zlepšení celkové kvality života v našem regionu.

„Rozhodovat a jednat chytře je dlouhodobý a nikdy nekončící proces. Být chytrým vyžaduje splnit tři základní podmínky, kterými jsou stabilita a kontinuita ve městě, spolupráce a partnerství na všech úrovních a nezbytná odvaha pustit se do velkých věcí,“ vyjmenovala starostka a vysvětlila, že kontinuita a stabilita pomáhá dovést do finiše velké projekty, nezbytná je i spolupráce a partnerství na všech úrovních a odvaha k naplnění cílů. Koncept chytrého města není jen o městě samotném, ale také o firmách a organizacích, které zde působí, a především se dotýká samotných obyvatel města. „Právě lidé dělají z města město chytré. Je třeba vzít tuto myšlenku za svou s onou odvahou, která je důležitým základem pro budoucnost,“ podotkla starostka.

Třinecký koncept chytrého města si vytyčil tři klíčové cíle - moudře spravovat město, dopravu a životní prostředí. K tomu hodlá využívat moderní informační technologie, které jsou základem pro chytrá řešení, do nichž se Třinec pouští. Vize třinecké chytré dopravy stojí například na zavedení inteligentního dopravního systému, zajištění nákupu autobusů na elektřinu pro městskou hromadnou dopravu, pořízení dobíjecích stanic pro autobusy, vybudování tzv. chytrých zastávek a podobně. Na zavedení novinek se město bude snažit získat finanční podporu z dotací.

V souvislosti s koncepcí má město Třinec i nové logo složené ze tří propojených barevných trojúhelníků a sloganu Třinec i ty. „Když vycházíme z barev, tak město uprostřed obklopuje zeleň a železárny. V samotném sloganu „Třinec i ty“ najdeme řízení města city, stejně jako anglické slovo city, což evokuje, že Třinec je dost velký na to, abychom mohli dělat velké věci. Je zde i zkratka IT – tedy jít cestou informačních technologií. A konečně spojení „ i ty“, protože Třinec je takový, jací lidé v něm žijí,“ popsala význam nového loga starostka.

redakce Ostrava Online



« zpět do rubriky