Třetí mládě binturonga v Zoo Ostrava

Mládě binturonga - foto e.gombala
Mládě binturonga - foto e.gombala
Pondělí, 26. 8. 2019, 12:14 - V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava se v půlce července narodilo v pořadí třetí mládě binturonga. První týdny života trávilo v bezpečí budky, nyní už se odvážně vydává na průzkum dalších prostor. 

Nový přírůstek u největší cibetkovité šelmy mohou návštěvníci vidět v pavilonu indických zvířat.

 

Matka mláděte v předešlých letech úspěšně odchovala už dvě mláďata. První se narodilo na konci roku 2016, druhé zkraje roku 2018. Tentokrát porodila mláďata tři (17. července), ale dvě z nich uhynula krátce po porodu. Třetí mládě prospívá a v tuto chvíli už je velká naděje, že bude matkou úspěšně odchováno. „Zatím ještě neznáme jeho pohlaví, jelikož nechceme nijak narušovat přirozenou péči o mládě. Z tohoto důvodu je i přístup přímo k expozici v pavilonu indických zvířat omezen, protože vysoký počet návštěvníků, který k nám v letních měsících míří, samici trochu znervózňoval,“ vysvětluje zooložka Adéla Obračajová a dodává: „Věřím ale, že lidé budou mít pro toto omezení pochopení, úspěšný a nerušený odchov mláděte je pro nás velmi důležitý a prioritní. Nicméně trpěliví návštěvníci mohou mládě i tak zahlédnout.“

 

Binturong (Arctictis binturong) žije v tropických lesích od Nepálu až po Malajsii, na ostrovech Sumatra, Jáva, Borneo a Palawan. Dobře šplhá po stromech. Při pohybu ve větvích si pomáhá dlouhým chápavým ocasem (mláďata jsou schopna se za něj i zavěsit). Je aktivní převážně v noci, den tráví zpravidla spánkem v korunách stromů. I když patří mezi šelmy, je binturong spíše všežravý. Je veden v Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) jako zranitelný druh (Vulnerable). Za posledních 30 let klesla jeho populace o 30 %! Příčinou poklesu je ničení přírodního prostředí z důvodu těžby surovin a přeměny na zemědělskou půdu. V současnosti se jedná zejména o zakládání plantáží palmy olejné. Je také nelegálně loven pro penisovou kůstku, která je využívána v tradiční čínské medicíně.

« zpět do rubriky