Toxi tým rozkryl dvě pěstírny konopí v Opavě a obvinil dva muže

Neděle, 24. 1. 2016, 8:50 - OPAVA - Ve středu 20. ledna policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání třiatřicetiletého muže z Opavy jako obviněného ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, se stanovenou trestní sazbou nepodmíněného odnětí svobody od jednoho do pěti let.

Tiskový mluvčí opavských policistů René Černohorský k případu uvedl: "V období od konce roku 2014 a v průběhu loňského roku v jednom z činžovních domů poblíž centra Opavy za pomocí speciálních komponentů - například sodíkové výbojky se stínidlem, vzduchotechnikou, zavlažovacím zařízením pěstoval rostliny konopí, a to celkem ve třech po sobě navazujících pěstebních cyklech. Vždy tak vypěstoval několik kusů těchto rostlin, které na konci vegetačního období sklidil a usušil, čímž získal minimálně 180 gramů sušiny konopí, kterou následně využil pro svou potřebu či tuto marihuanu nabízel dalším osobám. Jak bylo dále zjištěno, tak rostlinky konopí neoprávněně pěstoval už v minulosti, přesněji v období let 2003 až 2007 a také v rocích 2012 a 2013."

Ve stejný den opavský policejní komisař zahájil trestní stíhání i 22letého muže také z Opavy pro stejný trestný čin, kterému za to hrozí vězení v délce dva až deset let.

Policisté zjistili, že v červnu roku 2012 na poli u přilehlých polských hranic zasadil několik semen konopí, kdy o tyto rostliny se nijak nestaral, na pole je však chodil pravidelně kontrolovat a v měsíci říjnu toho roku je sklidil, usušil a použil pro svou potřebu. O rok později na poli u hranic s Polskem opět zasadil několik rostlin konopí a na podzim tak obdobně získal sušinu marihuany. Toto učinil i v roce 2014 a v roce 2015 a návykovou látku následně užil jednak pro svou vlastní potřebu a jednak ji poskytoval dalším osobám.

V létě roku 2015 v místě bydliště poblíže centra města Opavy zasadil přibližně tři desítky semen konopí, kdy za pomocí technologie určené k indoorovému pěstování - například pěstební stan, speciální hnojiva, regulátory osvětlení, sodíkové výbojky, z těchto semen vzrostly rostliny, které však byly znehodnoceny plísní a hnilobou. Od měsíce listopadu loňského roku do svého zadržení dne 19. ledna letošního roku však vypěstoval novou třicítku rostlin, které dosáhly výše od 90 do 110 centimetrů a při domovní prohlídce byly zajištěny policisty.

Tiskový mluvčí díle uvedl: "Při zadržení obviněných byly provedeny dvě domovní prohlídky, přičemž u 22letého muže byla zjištěna a zajištěna pěstírna v chodu, kdy ke sklizni bylo připraveno 32 kusů rostlin konopí. U 33letého muže již byla pěstírna mimo provoz a byla u něj zajištěna sušina, která bude zaslána k dalším odborným expertízám. Mladší z mužů měl omamnou látku pro vlastní potřebu, ale distribuoval ji i dalším osobám na Opavsku, starší muž marihuanu většinou používal pouze pro své vlastní účely. Oba muži své protiprávní jednání plně doznali a v této chvíli jsou vyšetřováni na svobodě." Dodal mluvčí na závěr,

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky