Těšínský Fortuna běh startuje už v neděli

Pátek, 21. 4. 2017, 12:57 - ČESKÝ TĚŠÍN - Tradiční dubnový festival milovníků běhu, Fortuna běh, proběhne již tuto neděli. Děti a mládež poběží postupně ve svých kategoriích od 10 hodin na trase v délce dvou kilometrů, na dospělé běžce čekají dva krásné okruhy těšínskými parky v délce 5 kilometrů.

Hlavní běh začíná v pravé poledne, od 13.15 je naplánováno dekorování vítězů. 

Pro účastníky je připraveno teplé jídlo, pití i na trase, ale také trička, pamětní medaile pro všechny, kteří závod dokončí. Pro nejlepší i zajímavé finanční odměny. 

Letos bude odměněn i nejlepší těšínský běžec, nejlepší těšínská běžkyně (počítá se dvojměstí dohromady), dále je připraveno ocenění pro nejstaršího účastníka/ účastnici, studenta/studentku atd.

Již druhým rokem mohou zájemci využít novinku – možnost zúčastnit se závodu s vodičem. Vodič udává tempo běžcům tak, aby doběhli v určeném čase, to méně zkušeným borcům umožní doběhnout do cíle s nejlepší výkonem. Loni byl o vodiče zájem a závodníci říkali, že jim to velmi na trase pomohlo.

Pořadatel poskytuje zkušené běžce, a to na časy: 40 , 50 a 60 minut. Vodič je vždy označen, například nějakým balónkem, aby ho bylo vidět, a běžci se ho mohli takříkajíc držet. 

Vodič je jedním z prostředků v běžeckých disciplínách, jak efektivně dosáhnout  předpokládaného výkonu a rozložit své síly. Když má závodník cíl odběhnout závod za 60 minut, tento vodič uzpůsobí tomuto cíli své tempo a běžec, pokud jej následuje, dosáhne požadovaného času.

Do těšínského Fortuna během se každým rokem zapojí stovky milovníků běhání v různých kategoriích a to z několika evropských zemí, výjimečná není účast ani afrických borců. V Těšínech má běhání tradici, která se velmi rozvinula s revitalizací parků podél společné hranice, kde vznikly pohodlné stezky v krásném prostředí. Již několik let zde probíhají pravidelné sobotní Park runy, které jsou zapojené do celosvětového projektu, a navíc zde funguje početná a dobře organizovaná běžecká skupina, která pořádá společné "výběhy" do terénu.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky