Středoškolské knihovně darovali lidé čtyři tisíce knih

Středa, 25. 5. 2016, 7:41 - TŘINEC - Patero ctností řádného řemeslníka a dělníka základem blahobytu, německá učebnice elektrotechniky z roku 1918, ale i moderní literatura z oblasti psychologie či zdravého životního stylu a spousta beletrie. I takové poklady se našly mezi více než čtyřmi tisíci knih, darovaných Střední odborné škole Třineckých železáren. Probíhala během dubna a zapojili se do ní zaměstnanci hutě i široká veřejnost

Knihy právě nyní obohacují postupně regály knihovny, která slouží středoškolákům a jeden den v týdnu také široké veřejnosti. „Všem dárcům děkujeme za to, že si dali tu práci a ze svých soukromých knihoven vybrali knihy jako dar škole. I mezi řadou starších publikací jsme našli mnohé, které se nám do knižního fondu hodí a pěkně jej rozšiřují,“ říká ředitel školy Aleš Adamus.

Knihovnice Věra Klimková si pochvaluje, že lidé darovali i novější knihy, které školní knihovnu osvěží. „Je zde hodně knih z oboru psychologie, zdravého životního stylu, knihy se sportovní tématikou, biografie, dívčí romány, sci-fi, záhady, i celé soubory těchto knih.“ Asi 70 % tvoří beletrie, 25 % pak odborná technická a naučná literatura, je zde i poezie a pár dětských časopisů.

Velmi zajímavá je sbírka asi 20 velmi starých knih, z nichž nejstarší je ruský román z roku 1894, zmiňovaná publikace Patero cností řádného řemeslníka a dělníka základem blahobytu od autora Františka Tůmy je věnovaná absolventce živnostenské školy jako „Odměna pilnosti a dobrých mravů.“

Knihovnu navštěvují žáci školy, kteří si nejčastěji půjčují doporučenou četbu určenou pro maturitní ročníky, ale najdou se i tací, kteří čtou i jiné knihy. „Mírně se nám zvedla návštěvnost knihovny po zavedení takzvaných čtenářských dílen, které se zavedly v hodinách poté, co jsme byli úspěšní v projektu na nákup nové beletrie,“ dodává knihovnice. Pro veřejnost je zde otevřeno také, a to každý čtvrtek od 14.00 do 16.30 hodin.

Velkou sbírku knih pro studenty Střední odborné školy Třineckých železáren uspořádala Česká hutnická společnost.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky