Strážníci budou značkovat kola

Čtvrtek, 27. 4. 2017, 13:01 - OSTRAVA - Díky získání financí budou ostravští strážníci v květnu opět provádět bezplatné značení jízdních kol a kompenzačních pomůcek - invalidních i speciálních vozíků, schodolezů a podobných zařízení syntetickou DNA.

Nejbližší termín značení proběhne 1. května od 9 - 12 a 14:30-16:30 u Loděnice na soutoku Ostravice a Lučiny, nedaleko hradní lávky (Lávka UNIE) u Slezskoostravského hradu.

Tato moderní metoda značení spočívá v nanesení netoxické látky s jedinečným DNA kódem. Značení není pouhým okem viditelné a objeví se teprve pod speciálním UV světlem. Všechny sady, kterými je značení prováděno, jsou zapsány v databázi Městské policie Ostrava a také v mezinárodní databázi výrobků REFIZ (registr forenzního identifikačního značení), což v případě krádeže kola usnadňuje jeho identifikaci a vrácení právoplatnému majiteli.

K samotné evidenci předkládá občan starší 15 let kromě jízdního kola také občanský průkaz nebo jiný odpovídající doklad totožnosti a doklad o způsobu nabytí jízdního kola (například doklad o koupi, faktura, stvrzenka o zaplacení, kupní smlouva apod.) V případě, kdy nelze doložit doklad o koupi, je možno tento nahradit čestným prohlášením o způsobu nabytí jízdního kola, který se vypisuje na místě.

Vzhledem k technologii materiálu nelze značit jízdní kola za deštivého počasí a při teplotách pod 10°C. Nelze označit mokré jízdní kolo, a je také třeba počítat s jízdou po označení, kdy případný mokrý terén způsobí znehodnocení značení.

Bližší informace mohou zájemci nalézt na webových stránkách www.mpostrava.cz nebo zaslat dotaz prostřednictvím elektronické pošty na adresu prevence@mpostrava.cz.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky