Spirála otevřela chráněnou šicí dílnu, je lékem na duši

Šicí dílna
Šicí dílna
Středa, 13. 6. 2018, 9:19 -

OSTRAVA - Ostravská obecně prospěšná společnost Spirála otevřela uprostřed sídliště v městské části Jih chráněnou šicí dílnu pro lidi s duševním onemocněním. Zatím v ní pracují čtyři ženy, kterým možnost pracovního uplatnění doslova změnila život. „Po dlouhé době zase cítím, že mě někdo potřebuje. To mi dává sílu bojovat s mou nemocí,“ svěřila se jedna z nich. Na vybavení dílny přispěla částkou 100 000 korun Nadace ČEZ, které Spirále převedla finance z energie vysportované dobrovolníky v rámci aplikace EPP – Pomáhej pohybem.

"Duševní nemoc není mentální retardace, jak se veřejnost často mylně domnívá. Jedná se o onemocnění, které vzniká v průběhu života, s inteligencí ale nemá nic společného. Přicházejí k nám ti, kteří chtějí svůj život změnit, a my jim nabízíme příležitost, například aby se připravili na vstup do zaměstnání. Ve Spirále nabízíme práci v chráněných podmínkách na přípravě cateringů, v údržbě zeleně, na obsluze v Kafárně v Porubě a nově také v této šicí dílně," přiblížila zástupkyně ředitelky Spirály Eva Krestová s tím, že v poskytování sociální rehabilitace má organizace zkušenosti již 15 let.

Díky grantu Nadace ČEZ mohla Spirála dílnu vybavit šicími stroji, řezacím plotrem i potřebným materiálem. Část financí půjde na mzdu pracovního asistenta, bez kterého by se pracovnice v chráněné dílně neobešly.

„Těší mě, že jsme velmi potřebné a přínosné aktivity Spirály mohli podpořit díky aplikaci EPP – Pomáhej pohybem. Dokazuje to, že mezi námi žije hodně lidí, kteří problém osob s duševní poruchou chápou a rádi podpoří,“ dodala ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Šicí dílna je součástí nového pracoviště Sociální rehabilitace Na Jihu, prvního svého druhu v obvodu Ostrava-Jih. Pomoc Spirály v něm nejčastěji vyhledávají lidé s bipolární afektivní poruchou (dříve maniodepresivní psychóza), schizofrenií či poruchami osobnosti.

Kromě Nadace ČEZ projekt podpořili také firmy Vyncke, Allen a Overy, město Ostrava, Moravskoslezský kraj a městský obvod Ostrava-Jih, který Spirále prostor pronajímá.

Šicí dílna
Šicí dílna
Šicí dílna
Šicí dílna
 

« zpět do rubriky