Současným absolventům středních škol chybí hlubší matematické vzdělání

Úterý, 12. 1. 2016, 12:37 - BÍLOVEC - Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci, které proslavila specializace na matematiku, se vrací k této tradici a v novém školním roce studentům opět nabídne rozšířené studium matematiky.

„Z reakcí vysokých škol zaměřených na ekonomii, matematicko-fyzikální obory nebo informatiku je patrné, že současným absolventům středních škol chybí hlubší matematické vzdělání. Proto chceme navázat na dobré jméno, které naše škola v tomto směru měla, a dát talentovaným studentům možnost se v matematice více rozvíjet," říká Vít Schindler, ředitel Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci, podle jehož slov musela škola omezit počty hodin  matematiky ve specializovaných třídách po zavedení rámcových vzdělávacích programů. „Nyní se k tradici matematických tříd opět vracíme a nabízíme žákům možnost studovat matematiku v takovém rozsahu, v jakém není vyučována ani na gymnáziích s přírodovědným zaměřením," zdůrazňuje Vít Schindler a upřesňuje, že půjde o sedm hodin matematiky týdně v prvních dvou ročnících a ve třetím a čtvrtém ročníku o osm hodin. „V ostatních předmětech se rozsah vzdělávání nebude lišit od běžných gymnaziálních tříd, takže absolventi rozšířeného matematického studia se velmi dobře uplatní na vysokých školách všech typů," akcentuje ředitel.

Součástí výuky jsou i semináře vedené Jaroslavem Švrčkem z katedry algebry a geometrie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který s bíloveckým gymnáziem nepřetržitě spolupracuje od roku 1981. „Mými semináři prošly na čtyři stovky matematicky talentovaných žáků této školy. Více než dvě desítky z nich reprezentovaly republiku na mezinárodních matematických soutěžích a drtivá většina se umístila na medailových pozicích," zmiňuje doktor Švrček a dodává, že žáci, kteří za sebou mají širší matematickou průpravu, mají podstatně lepší vstupní podmínky ke studiu na vysokých školách nejen technických, přírodních a ekonomických, ale i humanitních oborů, včetně lékařských fakult. „Tito žáci jsou schopni se samostatněji vyrovnat s řešením neznámých problémů, s běžným logickým myšlením i s přesným verbálním popisem jakéhokoliv tématu," konstatuje s tím, že cílem jeho matematických seminářů je prostřednictvím nadstandardních úloh školské matematiky naučit žáky řešit nové, pro ně dosud neznámé problémy. „To představuje nezpochybnitelný základ kreativity každého mladého člověka," poznamenává Jaroslav Švrček.

Gymnázium nechalo pro výuku v třídách s rozšířeným studiem matematiky zpracovat nová skripta reagující na vývoj v oblasti matematiky i na potřeby vysokých škol a aktuální zájmy studentů. „Kromě jiného se v nich zaměřujeme například na teorii her," pokračuje ředitel gymnázia s odkazem na to, že absolventi specializovaných tříd se budou moci uplatnit i jako tvůrci herního softwaru, pojistní matematici, ekonomové nebo bankéři. Příkladem je hlavní ekonom ING Bank v České republice Jakub Seidler. Tento dvaatřicetiletý absolvent Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci říká, že díky této škole relativně brzy zjistil, že má k matematice blízko a že by chtěl pokračovat ve studiu oboru, který je s ní spojen. „V průběhu vysoké školy pro mne byly středoškolské poznatky velmi užitečné a v několika prvních semestrech matematiky se na nich dalo velmi dobře stavět," vzpomíná Jakub Seidler.

Matematika ovšem učarovala i současným studentům. Patří k nim například šestnáctiletá sextánka Bára Tížková, která gymnázium pravidelně reprezentuje na matematických olympiádách nebo na mezinárodním Matematickém duelu. „Matematika je pro mě přitažlivá tím, že mě nutí přemýšlet, používat hlavu," konstatuje účastnice seminářů doktora Švrčka, která uvažuje o studiu na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze nebo na ČVUT. Podobně je na tom i čtrnáctiletá Michaela Svatošová, jež by se v budoucnu chtěla zabývat například vývojem nových matematických metod. Dívku, která se velmi dobře umísťuje na matematických olympiádách i jiných oborově zaměřených soutěžích, matematika zajímá od raného dětství. „Baví mě hledat řešení. Každý příklad je jiný, ráda přemýšlím, jak jej vyřešit různými způsoby. Tu možnost mi dávají matematické semináře," uzavírá Michaela.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky