Sloní samičku Sumitru zabil obávaný herpes virus

foto: Zoo Ostrava
foto: Zoo Ostrava
Čtvrtek, 25. 2. 2016, 14:43 - OSTRAVA - Výsledky pitvy potvrdily, že téměř dvouletá samička slona indického uhynula na následky virologického onemocnění způsobené sloním herpes virem. Jedná se o jedno z nejzávažnějších onemocnění, které v současné době decimuje stavy indických slonů jak v lidské péči, tak ve volné přírodě. V žádném případě však onemocnění nepostihuje jiná další zvířata v chovech a není přenosné ani na lidskou populaci.

Přestože sloní samička uhynula, bude i nadále pokračovat sbírka I slůňata stůňou, kterou ostravská zoologická zahrada vyhlásila v dubnu 2014. Jejím účelem je podpora renomovaného berlínského institutu, který se zaměřuje na výzkum sloních nemocí, zejména pak na sloní herpes virus. 

Na tuto nemoc, která má na svědomí životy desítek slůňat v zoologických zahradách, doposud neexistuje účinná vakcína ani lék. Od vyhlášení sbírky se podařilo shromáždit už přes půl milionu Kč, přičemž loni na podzim do Berlína týmu prof. Thomase Hildebrandta putoval první čtvrtmilion.

Získané finance podpoří další výzkum tak, aby se do budoucna zvýšila šance na přežití sloních mláďat nejen v záchranných chovech v zoologických zahradách, ale i ve volné přírodě.

Význam novodobých moderních zoologických zahrad již dávno nespočívá v chovu co největšího množství atraktivních exotických zvířat, ale v chovu převážně ohrožených druhů, v zajištění co možná nejlepších životních podmínek pro chovaná zvířata a také ve vzdělávání v oblasti ochrany přírody.

Dalším krokem je posunutí aktivit moderních zoologických zahrad „za brány zoo“. Moderní zoologické zahrady se zapojují do ochrany přírody zvířat v jejich přirozeném prostředí a svým způsobem tím vrací, že mohou zástupce druhů chovat ve svých zařízeních. Existuje několik možností, jak tuto myšlenku realizovat. Ve stále větší míře se zoologické zahrady stávají silnými partnery mnoha projektů na ochranu zvířat, které finančně i jinak podporují. Pro Zoo Ostrava jsou to například záchranný projekt Kukang, a mnohé další, či finanční podpora výzkumných aktivit.

redakce  Ostrava Online

 

« zpět do rubriky