Slavnostní rozsvícení mostu Miloše Sýkory. Kdy?

Vizualizace mostu
Vizualizace mostu
Pátek, 22. 6. 2018, 9:52 -

OSTRAVA - Architekturní nasvětlení Mostu Miloše Sýkory je dokončeno. Poprvé se slavnostně rozsvítí v sobotu 23. června po 22. hodině. Na konstrukci mostu bylo umístěno celkem 136 led svítidel, která budou osvětlovat jak spodní, tak horní konstrukční části mostu. V současné době je připraveno několik možných variant nasvětlení, jejich počet i barevné provedení je možno v budoucnu měnit či doplňovat. Zatím bude svítit bíle, v barvách trikolory  nebo v modrých barvách, které patří ke znakům Ostravy.

Vyměněna jsou také světla veřejného osvětlení. V základním režimu budou svítit bíle, stejně jako most, při speciálních příležitostech budou i ony měnit barvu.

Architekturní nasvětlení Sýkorova mostu zrealizovala společnost Ostravské komunikace. Cena za provedení díla je 3 292 998,98 korun bez DPH.

Součástí zakázky jsou antivandal kryty, které ochrání světla před krádeží, poškozením i povětrnostními vlivy.

K slavnostnímu rozsvícení mostu dojde na závěr laserové show, která bude součástí Rozmarných slavností řeky Ostravice.

V 22.15 hodin bude uzavřen most pro veškerou dopravu. V tu dobu bude vypnuto také veřejné osvětlení na Havlíčkově nábřeží a ulici 28. října, aby nerušilo efekt show a rozsvíceného mostu. Takto bude možné nasvětlený most sledovat do 22.45 hodin. Poté budou okolní lampy postupně rozsvěcovány.

Nad akcí Rozmarné slavnosti řeky Ostravice převzal záštitu ostravský primátor Tomáš Macura. „Těší mě, že se zakázku podařilo dokončit ještě před termínem, a že se most poprvé slavnostně rozsvítí na závěr Rozmarných slavnostní řeky Ostravice, kdy budou v této lokalitě tisíce lidí. Vybrali jsme barvy trikolory u příležitosti oslav stého výročí vzniku samostatného československého státu,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Dvaadevadesátimetrový, šestnáct metrů široký nýtovaný ocelový obloukový most přes Ostravici, který spojuje moravskou a slezskou část Ostravy, byl vybudován v roce 1914 na místě dřívějšího Říšského mostu z roku 1886. Kulturní památkou byl Ministerstvem kultury České republiky prohlášen v roce 2009.

Redakce Ostrava Online

Vizualizace mostu
Vizualizace mostu
Vizualizace mostu
Vizualizace mostu
 

« zpět do rubriky